Ukončení vnitřních rekonstrukcí v Západočeském muzeu bude dárek k výročí

Západočeské muzeum v Plzni chce příští rok dokončit stavební část více než dvacetileté rekonstrukce. Pomoci k tomu má 13 milionů korun, které pro muzeum začlenil do rozpočtu na rok 2008 jeho zřizovatel - Plzeňský kraj. A jak dodává ředitel muzea - František Frýda - dokončení oprav v levém křídle budovy bude jedním z dárků k 130. výročí založení muzea v Plzni. Scházet bude už jen nová fasáda, která se příští rok už nestihne.

Ke 130. výročí založení muzea v Plzni se vedle ukončení rekonstrukce chystají velké výstavy, semináře či konference pro veřejnost i odborníky. Jak uvedl ředitel muzea František Frýda, v rámci oslav by v muzeu chtěli veřejnosti ukázat to nejlepší ze sbírek. Chystá se proto rozsáhlá výstava Labyrint užitého umění a připravuje se velmi atraktivní výstavu Alfons Mucha a jeho doba, což bude výstava o secesi české i v evropském kontextu.

Západočeské muzeum- zbrojnice

Budova muzea je postavena podle návrhu tehdejšího ředitele uměleckoprůmyslového muzea Josefa Škorpila v novorenesančním slohu se secesními interiéry. Stavba byla hotová na samém konci 19. století a trvala 1,5 roku. Se současnou rozsáhlou rekonstrukcí, která spolykala asi 158 milionů korun, se začalo v roce 1985. Muzeum se tehdy kvůli opravám dokonce na deset let zavřelo. Opravami prošly střechy, krovy, podlahy a stropy, sítě, schodiště a vytápění.

Po dokončení oprav se stavba vrátí do podoby, jakou původně projektoval a předpokládal architekt Škorpil. Některé jeho návrhy se dokonce objeví poprvé až díky rekonstrukci, neboť při původní stavbě nešly realizovat buď kvůli nedostatku peněz nebo kvůli technickým problémům.

Západočeské muzeum - knihovna

V současné době chybí dokončit prostory v levém křídle, kde bude v budoucnu uměleckoprůmyslová expozice. Nejde ale jen o stavební práce, například oprava sálu o rozloze 410 metrů čtverečných vyžaduje i hodně uměleckého nasazení. Je tam třeba řešit štukovou výzdobu, osvětlení, restaurovat barokní oltář, který je součástí interiéru a podobně....

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio