Ultrazvukové plašičky v Borském parku v Plzni zřejmě na divočáky zabírají. Jejich řádění ustalo

16. květen 2017

Ultrazvukové plašičky proti kancům se v Borském parku v Plzni osvědčily. Drzí divočáci přestali rozrývat odpočinkové louky. Městští správci nakoupili plašičky zhruba před půl rokem, dali je na metr vysoké kůly a dnes už můžou konstatovat, že se jim divoká prasata skutečně obloukem vyhýbají.

„My jsme přesvědčeni o tom, že nové plašičky fungují. V zimě se kousek za nimi sice objevila nová místa, bylo jich ale málo, a tak si nejsme jistí, zda jsme měli místo dobře zmonitorované. V současné době jsou odstraněny poničené drny a odborná firma začala připravovat plochu pro nové osetí,“ popsala aktuální stav Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Na území, které je v pásmu rušiček, se divoká prasata již nevrátila a poničená místa jsou jen pozůstatkem loňského řádění. Hana Hrdličková zároveň dodává, že město je velmi rádo, že plašičky přes zimu nikdo neponičil a ony tak mohly plnit svoji funkci, přesto se další momentálně pořizovat nebudou.

„Zatím jsme o tom nejednali. Rozmýšlet si to budeme na podzim. Musíme si vše nejprve naplánovat, protože to není laciná záležitost. V Borském parku jsme chtěli ochránit pobytové trávníky a dětské hřiště. Jako další případné lokality pro umístění plašiček by se mohlo jednat převážně o místa s dětskými hřišti,“ vysvětlila Hrdličková.

V minulosti divočáci podle Hany Hrdličkové poničili zhruba 300 až 400 metrů čtverečných v Borském parku a na Homolce v Plzni. Ačkoliv byly plašičky původně instalovány s velkou nedůvěrou správy města, nakonec se osvědčily a rozšíření do další městských částí tedy není vyloučeno. Jasnou prioritou zůstává ochrana obyvatel. „Poničené travnaté plochy se dají opravit, ovšem napadení lidí černou zvěří ve městě by byl opravdu velký průšvih,“ doplnila Hana Hrdličková.

V současnosti je v Borském parku rozmístěno 26 plašiček, které provozu zůstávají po celý rok.

autoři: kos , jik
Spustit audio