Unikátní a neopakovatelná. Taková je výstava zednářského skla v Klatovech

4. leden 2018

Organizátoři z Pavilonu skla v Klatovech výstavu připravovali několik let. Exponáty jsou zapůjčené z českých a rakouských veřejných i soukromých sbírek. Návštěvníci se na výstavě seznámí nejen s charakteristickými tvary zednářského skla, ale i se zednářskou symbolikou a jejím výkladem.

„Východní sklo sloužilo k rituálnímu přípitku v zednářské lóži, kdy zhruba 20 až 30 lidí najednou zvedne číši, zamává s ní a potom všichni bouchnou o stůl. Zvuk připomíná bouchnutí mušket, a proto se tomu říká kanonáda. Je kumšt, aby to všichni udělali naráz. I z toho důvodu musí být sklo odolné se silným dnem. Postupně se začalo sklo zdobit symboly zednářů, což má dekorativní funkci,“ vysvětlil Jacob Sadilek.

Výstava představuje i dva vzácné a unikátní exponáty. „První je nejstarší známá zednářská číška z Čech z druhé poloviny 18. století. Druhou perlou jsou dva poháry, které navrhl pro zednáře, sám zednář Alfons Mucha. Ty jsou ze soukromé sbírky a ještě nikdy nebyly veřejně vystavené,“ popsala kurátorka Pavilonu skla v Klatovech, Jitka Lněničková.

Sklo k přípitku, ale i pro zvláštní příležitost

Kromě již zmíněného skla k přípitku, je také jubilejní sklo. To se používá při různých výročích, návštěvách významných návštěvníků nebo jako dar jedné lóže druhé.

„K vidění je tu například i popelník pražské lóže Harmonie z první republiky. Jedná se o výrobek firmy Lötz z Klášterského Mlýna, jejichž stálou expozici máme v pavilonu skla. Výstava je výjimečná tím, že poprvé ukazuje více méně určené české zednářské sklo. Jedinečná je i v tom, že ty věci jsou z mnoha veřejných a soukromých sbírek. Jen shromáždění všech předmětů je unikátní a asi neopakovatelné,“ uvedla Jitka Lněničková.

Výstavu mohou zájemci navštívit až do 28. února. Po tu dobu ji doplňuje cyklus přednášek věnovaných svobodnému zednářství v českých zemích a zednářskému sklu. 20. ledna proběhne přednáška o svobodném zednářství za první republiky, 17. února následuje přednáška věnovaná zednářské lóži v Klatovech a 24. února se uskuteční přednáška s názvem České zednářské sklo. Přednášky začínají vždy ve 14 hodin a navazují na ně komentované prohlídky.

autoři: en , jik
Spustit audio