Unikátní zahrada u Mateřské školy v Plzni na Borech je v ohrožení

2. prosinec 2016

U Mateřské školy v Mandlově ulici v Plzni na Borech zřejmě přibude nový pavilon. Třetí plzeňský obvod se chce připravit na povinnost přijímat do školek i dvouleté děti, která začne platit od roku 2020. Chce proto postavit pavilon v zahradě 55. plzeňské mateřské školy. Přístavba ale bude znamenat zásah do výjimečné školní zahrady.

„Celá školka v podstatě předběhla dobu. Jednak spolupracovali se zahradním architektem, což znamená, že zahrada je odborně založená. Jedinečná je i svojí rozlohou a členitostí. A samozřejmě je výjimečná všudypřítomným tématem Jiřího Trnky,“ uvedla Tereza Pelclová z nadačního fondu Zelený poklad, který se finančně na vylepšení zahrady podílel.

55. Mateřská školka v Mandlově ulici

Zahrada je velmi členitá a je na ní několik vzrostlých stromů. Na plotě je vyobrazeno sluníčko, slon nebo velryba. Vše to jsou symboly z knihy Jiřího Trnky Zahrada.

„Děti zde na vlastních záhonech mohou pěstovat zeleninu a květiny. Fond Zelený poklad podpořil vznik několika prvků v zahradě jako je například divoká loučka nebo hmyzí domeček. Zde mohou děti pozorovat život hmyzu, ptáků či veverek. Zahrada mateřské školy je útočištěm přírody uprostřed sídliště,“ dodává Tereza Pelclová.

Školka se rozšíří o dvoupodlažní kontejnerový pavilon, který bude mít dvě třídy s celkovou kapacitou 48 dětí.

K projektu se snaží přistupovat citlivě

„Osobně jsem mluvila s panem projektantem o tom, aby se přístavba do zahrady zasadila co nejcitlivěji. Podle studie, kterou máme, by se pokácely 3 až 4 stromy a zahrada by se jinak nezměnila ani nezničila,“ tvrdí místostarostka úřadu třetího plzeňského obvodu Jaroslava Maříková a dodává, že jiné řešení, jak navýšit kapacitu školek pro přijetí i dvouletých dětí se v obvodu nenašlo.

Rozšíření školky o nový pavilon musí ještě schválit zastupitelstvo obvodu. Pokud dostane záměr zelenou, začne se stavět příští rok. Náklady obvod odhaduje na deset milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio