Útěk z Plzně, ale také rvačky v divadle o chlebíčky nebo vzpomínku na Seredu Púce sepsal potomek investorů Loosova interiéru

18. únor 2016

Český překlad knihy Willa Semlera představila nedávno Západočeská galerie v Plzni. Jmenuje se „Rodinné těžítko“ a autor v ní vzpomíná na své plzeňské dětství a popisuje osudy svých blízkých.

Z knihy se raduje především kurátor sbírky architektury Západočeské galerie Petr Domanický. „Ta kniha je napsaná s obrovskou nadsázkou, humorem a je v ní současně velké množství informací. Popisuje dětství Willa Semlera v Plzni 30. let, popisuje ale i emigraci, kdy rodina v závěru 30. let opouští Plzeň a nachází nový domov v Austrálii. Tam pan Semler žije dodnes,“ vypráví Domanický. Ten patří k předním znalcům díla Adolfa Loose a je hlavním autorem respektované publikace „Plzeň Loos Souvislosti“. Proto jsou pro něj Semlerovy vzpomínky tak cenné. Navíc v interiéru, který u Loose objednali Oskar a Jana Semlerovi, buduje Západočeská galerie výzkumné centrum regionální architektury.

„Máma a táta nechali postavit dům s nejpozoruhodnějším interiérem v celé Plzni,“ píše ve své knize „Rodinné těžítko“ Will Semler. Jedná se o jedinou plzeňskou realizaci architekta Adolfa Loose s Raumplanem – v podstatě do bytového domu vložil tříposchoďovou vilu. V ní pak Semlerovi žili se svými třemi syny. A jedním z nich byl Vilém, tedy Will. Svoje vzpomínky sepsal anglicky v roce 2006. „Našeho ředitele Romana Musila oslovil tehdejší ředitel Amerického centra v Plzni, který dostal od pana Semlera darem jeden z výtisků jeho knihy. Čerpali jsme z ní a podařilo se nám kontaktovat pana Semlera, od té doby si dopisujeme,“ říká Petr Domanický.

Will Semler zaznamenal kromě pohnutých rodinných osudů a příběhů svých přátel také barvité vzpomínky na Plzeň. Třeba rvačky v divadle o chlebíčky nebo výrazné městské figurky, jako byl Sereda Púc , Němej nebo Mumpitz.

Knihu Willyho Semlera „Rodinné těžítko“ si můžete zakoupit pouze ve výstavních síních Západočeské galerie v Plzni – v Masných krámech a ve „Třináctce“, obě najdete v Pražské ulici a také přímo v Semlerově interiéru na Klatovské 110.

autor: Petra Kosová
Spustit audio