Už dvakrát během dvou týdnů odřízl lidi na Tachovsku bobr od elektřiny

26. listopad 2012

Bobr před pár dny způsobil problémy lidem na Tachovsku. Během dvou týdnů tu totiž bobři už podruhé pokáceli strom, který při pádu přetrhal elektrické dráty. Tentokrát se bez proudu ocitla asi tisícovka lidí.

Starousedlík Vasil Jurek z Dolní Výšiny bydlí jen pár set metrů od místa, kde k události došlo: „Stalo se to tak, že bobr porazil strom a ten při pádu strhl blízké elektrické vedení.“ Bez elektřiny pak byly obce Halže, Obora, Horní a Dolní Výšina. Jednalo se přibližně o tisícovku lidí. Někteří měli navíc přerušenou také dodávku tepla a vody.

Bobr přehradil řeku a vytvořil tím rozsáhle laguny. „Výpadek byl někdy před jedenáctou v noci a podařilo se to odstranit až v 9 hodin. Tím, že to byl bobr, tak vznikla laguna na potoce, který lze normálně přebrodit, a muselo se hledat až za světla, kudy se tam dostat jinudy,“ řekl Martin Sobotka ze společnosti ČEZ. Podle něj se zhruba okolo půlnoci podařilo zajistit napájení pro všechny kromě čtyř trafostanic. „Pak už šlo do rána spíš jen o desítky lidí,“ řekl.

Potok na Tachovsku, kde se vyskytují bobři

„Je to neuvěřitelné, že si takhle malé zvířátko dokáže v dnešní době zahrát s civilizací,“ podivil se jeden z obyvatel, které výpadek proudu postihl. Bobr ale podle zooložky Mileny Prokopové plní v krajině i pozitivní roli. „Přináší to sebou pozitiva, protože se sem vrací na zaplavená místa druhy, které z vysušené krajiny zmizely. Samozřejmě pozemky bobrem ovlivněné někomu patří, většinou tam dochází ke stíženému hospodářskému využití.“

Bobři se prý nacházejí na většině chráněné krajinné oblasti Český les. Počet zvířat se odhaduje na dvě stovky.

autor: lum
Spustit audio