V autobusu postiženém střelbou ve Francii byli školáci ze Stodu

6. červen 2016

V autobusu, na který na jihu Francie střílel neznámý útočník, byla téměř polovina cestujících ze základní školy ve Stodu na jižním Plzeňsku. Školáci i učitelský doprovod dorazili včera domů, jedno z dětí bylo lehce zraněno.

Autobus s více než 70 lidmi se vracel ze Španělska do České republiky, když jej na dálnici A7 u města Valence v jižní Francii zastihla střelba. Pět lidí bylo lehce zraněno a jednu ženu odvezli do nemocnice kvůli poranění oka.

„Kulka proletěla čelním oknem, a jak to byl ostrý projektil, proletěla dovnitř a vysypala čtvrté okno v horním patře. V zadním okně udělala díru 120x50 cm. Kdyby trefili sedačky, tak mohla zabít čtyři pět lidí," odhaduje Jan Janda, šéf dopravy Cestovní kanceláře Inex, která lidi převážela.

Ze školního výletu se vracelo také 30 žáků a tři učitelé ze stodské základní školy. Vedení rodiče o všem informovalo už včera dopoledne prostřednictvím vedoucího zájezdu nebo vlastních internetových stránek. Nyní už jsou doma.

„Musím velmi ocenit, že všichni se zachovali velmi korektně, nepropadali žádné panice a hysterii," uvedla ředitelka školy Martina Macánová, která chce začátkem tohoto týdne dětem umožnit konzultace s psychologem.

Jeden z žáků a jeho učitelka nicméně dorazili až druhým autobusem o půl jedenácté večer. Jejich návrat se zpozdil kvůli ošetření drobného zranění na hlavě, které dítě utrpělo. Všichni ostatní byli v pořádku.

Francouzská policie pokračuje v pátrání po útočníkovi

Zraněná žena zatím zůstává v nemocnici v St. Etienne. Operována by měla být ale až v Praze. Podle francouzských úřadů je schopná převozu. V nemocnici s ní zůstal manžel, poraněný na stehně. Ostatní zranění už byli z nemocnice propuštěni.

Francouzská policie zatím nemá žádné stopy po pachateli, který na autobus s českými turisty střílel. Vyšetřovatelé zatím našli nejméně jeden projektil z použité zbraně. Podle nich šlo zřejmě o náhodný útok.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio