V budoucí Chráněné krajinné oblasti Český les očekávají příliv turistů

V nárůst turistiky věří příhraniční obce na pomezí Domažlicka a Tachovska po založení nové Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les letos v srpnu. V regionu není žádná továrna, ani na české ani na německé straně a při posledním měření ovzduší v této oblasti hygienici naměřili lepší vzduch než v Tatrách nebo v Krkonoších. CHKO na ploše 500 kilometrů čtverečních se dotkne 50 obcí. Na rozdíl od jiných míst obce na Domažlicku a Tachovsku se vznikem chráněné krajinné oblasti souhlasily. Zvýšená ochrana přírody by neměla brzdit jejich rozvoj , ale měla by mít přispět k posílení turistického ruchu i zaměstnanosti.

Jak uvedl starosta obce Rybník mezi Bělou na Domažlicku a Přimdou na Tachovsku Josef Strnad, právě tato obec se 190 lidmi uprostřed CHKO byla před 16 lety v pohraničním pásmu a nástup porevoluční turistiky ji minul, neboť neměla návštěvníkům co nabídnout.Po rozhodnutí vlády o vyhlášení CHKO v lednu, zahájily obce intenzivní přípravu na nárůst turistického ruchu. I starosta Poběžovic s 1500 lidmi Hynek Říha se domnívá, že CHKO bude tahák. " Na všech propagačních materiálech obcí i kraje bude její logo a to má zvuk," uvedl. Spolu s dalšími městečky a obcemi chtějí Poběžovice vstoupit do mikroregionu Český les, který zahrnuje pouze tři malé obce, kromě Rybníku také Mnichov s Pivoní a Horu Svatého Václava s 500 obyvateli.

Poběžovice

Dráty u hranic, které oblast obklopovaly do roku 1989, daly vzniknout kvalitní přírodě . Nyní by tu mohly vzniknout například vzdušné lázně, ale zatím nejsou lůžka. V Rybníku se má z prodávaného střediska Západočeské univerzity sát turistická ubytovna s 62 lůžky. Hned vedle se počítá s lyžařským vlekem a v létě turisté využijí česko-německé cyklotrasy, jejichž značení dokončují radnice, připravuje se půjčovna kol. Radnice už vybudovala vlastní velkou restauraci s pěti lůžky, do obce přivedla podzemní vodu s parametry kojenecké z nedalekých Korytan a mladým lidem nabízí parcely k výstavbě domků.

dub

Podle krajské radní pro cestovní ruch Olgy Kalčíkové si musí obce nechat zpracovat s podporou kraje studii cestovního ruchu. Oblast, kde je 85 procent lesů, musí využít potenciál panenské přírody, poběžovického zámku, kde žila první japonská hraběnka, pivoňského kláštera a nedaleké prameny řeky Radbuzy. Lidem se musí nabídnout také kvalitní večerní program - například otevřený oheň, což nikde v Evropě nemají, pletení košíků, malování chodské keramiky, projížďky na koni, aktivní seznámení s chodskou kulturou.

Poběžovice - zámek
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio