V bývalé jezuitské koleji v Klatovech vznikne nový sál s interaktivní expozicí

16. leden 2018

Refektář je poslední neopravená část jezuitské koleje v Klatovech. Vedení města na jeho rekonstrukci usilovalo o získání dotace, kterou by mohlo obdržet již letos. Poté by měly začít dlouho plánované stavební úpravy.

Refektář je bývalá jídelna jezuitů. Jedná se o velikou místnost, která se nachází přímo pod dnešní knihovnou. V ní nově vznikne sál včetně zázemí s kapacitou zhruba 150 lidí, ve kterém by mohly probíhat koncerty a přednášky.

Městský úřad v těchto prostorách plánuje i interaktivní expozici, která představí celou historii tohoto místa. Tedy nejen dobu jezuitské koleje, ale i to, co tam bylo před ní a naopak, jak to vypadalo poté, co ji jezuité opustili a když tady sídlili dragouni a posléze i českoslovenští vojáci.

Rekonstrukce vyjde na desítky milionů korun

Stavební část rekonstrukce je vyčíslena na 30 milionů korun. Interaktivní expozice by měla stát zhruba 16 milionů korun. Na jaře už bude město s jistotou vědět, že peníze získá. Potom začne připravovat stavbu, s tím že expozice by mohla vznikat během zimy.

Letos by navíc měla církev začít s rekonstrukcí jezuitského kostela, tedy kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce, která bude stát 100 milionů korun. Až práce skončí, opravený už bude celý jezuitský areál.

autoři: en , jik
Spustit audio