V Černošíně u Stříbra řeší nejenom rekonstrukci barokního kostela, ale i jednu záhadu

19. září 2016

Nová obvodová zeď zdobí kostel svatého Jiří v Černošíně na Tachovsku. Do opravy se pustila tamní radnice. Ta se domluvila s církví na vypořádání majetku. Díky dohodě město získalo pozemky a s nimi i dominantu - barokní kostel na náměstí, na jehož opravy se už v minulosti složili farníci.

Po obnově obvodové zdi, čekají kostel další rekonstrukce

„Máme v plánu, že kostel pro návštěvníky zpřístupníme, prozatím, aspoň pohledově. Proto jsme nechali zpracovat ozdobnou kovanou mříž, kterou bychom chtěli do měsíce osadit do vstupních dveří, “ uvedl Miroslav Plincelner, starosta Černošína.


Kostel svatého Jiří

Historickým památkám v obci Černošín dominuje kostel sv. Jiří, který byl v obci připomínán již v roce 1374. Současná barokní kostelní stavba situovaná v centrální části černošínského náměstí byla budována v letech 1711-1736 na půdorysu protáhlého osmiúhelníku s podélným polygonálně uzavřeným chórem, k němuž z jihu přiléhá čtvercová sakristie.

Stavba kostela sv. Jiří, budovaná více než dvacet let s přispěním tehdejšího majitele panství Prospera ze Sinzendorfu, byla opravována v letech 1858 a 1871. Lze předpokládat, že presbyterium ve své hmotě zachovává část středověké sakrární stavby poničené v roce 1611 a následně i v průběhu třicetileté války.

Zdroj: Město Černošín

Rekonstrukci by potřebovaly i omítky kostela. Momentálně zde probíhá měření rozsahu poškození a náročnost oprav. Vedení obce čeká, jak průzkum dopadne a oni se dozvědí konečnou cenu oprav.

Součástí kostela jsou i krásné okenní vitráže. Bohužel některé jsou vypadané a tak se prozatím musela okna zajistit sklem, aby do kostela nelétali ptáci.

Kromě rekonstrukcí řeší v černošínském kostele i jednu záhadu. Jedenkrát za dva nebo tři roky čelí obrovské invazi much. Do kostela se jich slétá několik tisícovek a jejich bzučení se rozeznívá v celé budově. Podle správce kostela, mouchy náhle přiletí a potom zase odletí. Celý proces se po nějaké době vždy stejným způsobem zopakuje. Zatím však nikdo neví, proč si hejno much vybírá právě tento kostel.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio