V Česku začala preventivní akce nazvaná Zdraví národa, která má odhalit riziko vzniku krevních sraženin

27. září 2016

V celém Česku v pondělí začal preventivní program nazvaný "Zdraví národa". Dívkám a ženám ve věku 15 - 25 let nabízí bezplatné vyšetření, které odhalí vrozené nebo získané skony ke vzniku krevních sraženin. Akce potrvá dva týdny a vyšetření nabízí přes 50 laboratoří.

„Zájemci o vyšetření nejdříve musí vyplnit dotazník. Potom se podrobí odběru krve. Materiál se následně posílá do genetické laboratoře. Podle výsledků se určí, zda má pacient riziko trombofilie či ne,“ vysvětlil Ján Pekár, vedoucí plzeňské laboratoře zapojené do programu Zdraví národa.

Toto vyšetření se provádí v rámci programu Zdraví národa a je určeno pro slečny, které přemýšlejí o antikoncepci, nebo pro ženy, které antikoncepci používají dlouhodobě. Užívání hormonální antikoncepce je jedním z faktorů, které ovlivňují srážlivost krve a vznik tromb.

Mezi vnější vlivy zvyšující riziko trombofilie patří dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce, kouření, náročné operace, křečové žíly na dolních končetinách nebo obezita. Nejvíce ohroženou skupinou jsou ženy užívající hormonální antikoncepci, v jejich případě je riziko trombózy více než dvacetinásobné, genetické predispozice ho pak ještě dále zvyšují.

Krevní sraženiny mohou způsobit řadu vážných problémů

„Když se vytvoří krevní sraženina, tak tromby, které se odtrhnou od žilní stěny, mohou potom způsobit srdeční nebo mozkovou příhodu, žilní trombózu, plicní embolii nebo jiné problémy,“ doplňuje Pekár.

Výsledky dostanou pacientky do dvou týdnů domů poštou. Následně by ho měly konzultovat s praktickým lékařem nebo gynekologem.

Nositeli genetických dispozic trombofilie, tedy vrozenému sklonu ke zvýšenému srážení krve, je až 8 % české populace, to je osm lidí ze sta.

Preventivní akce Zdraví národa potrvá až do 7. října.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio