V Chrástu u Plzně bude stát nový altán a skleněný kříž. Podle návrhu architekta Davida Vávry

11. prosinec 2017

Kříž bude vyjadřovat ústřední tajemství křesťanské víry a altán poslouží věřícím i nevěřícím jako místo k zastavení. Přispět na stavbu může kdokoliv, farnost pořádá veřejnou sbírku.

„Nápad se zrodil ze skutečnosti, že v Chrástu není žádný kostel. Na faře ve sborovém domě máme modlitebnu a chybělo nám tu něco, co by bylo ve veřejném prostoru. Tak jsme se rozhodli, že využijeme farskou zahradu, která je otevřená veřejnosti. Oslovili jsme Davida Vávru, se kterým jsme měli nějaké kontakty, a zrodil se z toho nápad altánu a kříže,“ uvedl Karel Šimr, farář Českobratrské církve evangelické v Chrástu.

Altán bude podle Karla Šimra vycházet svým uspořádáním z tradice tolerančních evangelických modliteben, což byly kostely, které mohly vznikat po tolerančním patentu. Svým uspořádáním byly v té době velmi moderní. Lavice nebyly tradičně za sebou, ale byly postavené do půlkruhu nebo čtverce. A stejným způsobem by měl být vyřešený i nový altán v Chrástu.

Altán bude sloužit nejen k pořádání společných bohoslužeb a setkávání, ale poskytne lidem ochranu před sluncem či deštěm.

Zahradu oživí skleněný kříž a zajímavý altán

„Kříž bude vedle altánu a bude ho spojovat se stávající budovou fary. Altán zároveň oddělí dětské hřiště, které je na farské zahradě od prostoru vedle fary, kde se konají různé akce nebo bohoslužby pod širým nebem. Kříž bude zajímavý tím, že bude skleněný. Bude vyrobený metodou fusingu, což je spékané umělecké sklo, takže bude průsvitný. Uměleckou a zajímavou stavbou bude také altán, který bude nejen praktický, ale bude mít i symbolickou vypovídající hodnotu,“ doplnil Karel Šimr.

Rozpočet altánu a kříže se pohybuje kolem 450 tisíc korun. Necelých 100 tisíc dostala farnost z vnitro církevních grantů a 150 tisíc zaplatí z vlastních zdrojů. Zbytek peněz se pokusí vybrat prostřednictvím charitativní sbírky od dárců a sponzorů. „V tuto chvílí, díky štědrosti od místních firem a občanů, už máme sto tisíc. Vybrat tedy potřebujeme ještě sto tisíc,“ uzavřel farář Karel Šimr.

Altán a kříž by měly stát do konce března. Veřejnost se s nimi seznámí v dubnu při posvícení.

autoři: kos , jik
Spustit audio