V Císařských lázních objevili pouzdro s historickými dokumenty

2. červenec 2015

Císařské lázně v Karlových Varech se mohou pyšnit zajímavým historickým nálezem. Díky upozornění pamětníka Jaroslava Durdise, který kdysi pracoval jako učeň na obnově nátěrů v Zanderově sále, našli zaměstnanci Císařských lázní tubus obsahující dokumenty ze sedmdesátých let 20. století.

Skupina dělníků a učňů z karlovarského družstva STAVBA v roce 1973 vložila do pouzdra dopis, který podepsal mimo jiné i Jaroslav Durdis. Kromě dopisu tubus obsahoval dobové fotografie, československý deník Sport a časopis Stadion.

„Tubus byl ukryt za vedutou asi 12 metrů nad podlahou Zanderova sálu. Sestavili jsme sondu a s její pomocí jsme jej skutečně objevili,“ uvedl správce Císařských lázní Drahoslav Stráský. Dokumenty z pouzdra ukázal Jaroslav Durdis také hejtmanovi Martinu Havlovi, vystavené na panelech si je bude moci prohlédnout veřejnost.

Tubus ponese další odkaz i v budoucnu. „Uvažujeme o tom, že materiály vrátíme zpět a přidáme informace, které se budou týkat zahájení a průběhu plánované velké rekonstrukce. Časový odkaz tentokrát oficiálně uložíme na vybrané místo v Císařských lázních,“ upřesnil ředitel zájmového sdružení Císařské lázně Lukáš Siřínek.

Podobný nález učinili karlovarští historici při rekonstrukci karlovarského divadla v roce 1999. Podle slov náměstka primátora Jiřího Klsáka tehdy kronikář města Vladislav Jáchymovský upozornil na texty z dob otevření divadla v roce 1878, v nichž se psalo o uložení tubusu. Ten byl pak následně nalezen.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio