V Domažlicích začaly pravidelné pochůzky ponocného

2. červenec 2016
Ponocný bude k vidění od července do konce srpna na náměstí Míru u věže, vždy v pátek a v sobotu ve 21 a 22 hodin

1. července ve 21 hodin začal v Domažlicích opět fungovat oblíbený ponocný. Jeho tradiční představitel Roman Holub bude celé prázdniny obcházet náměstí Míru.

„Noční pochůzky ponocného městem a jeho zpěv patří ke stále živé tradici Domažlic. Setkat se s ním můžete od července do konce srpna na náměstí Míru u věže, kde zpěvem odpovídá na hlas pověžného, kterého uslyšíte pět chválu Hospodinu z věže. Ponocný v historickém kostýmu s halapartnou a lucernou je vděčným námětem pro fotografie návštěvníků města,“ řekla Kristýna Bublová, redaktorka Domažlických listů.

„Stalo se to součástí mého života. Kostým mám už druhý. Město mi ho nechalo ušít z odlehčeného materiálu, není v něm takové horko jako v tom starém původním,“ vysvětlil Roman Holub. Roh ponocného je původní z roku 1888 a je zapůjčený z muzea.

Čtěte také

V Domažlicích se v souvislosti s ponocým traduje krásná pověra. Svobodné děvče, které ponocnému poté, co odtroubí a odzpívá, sfoukne svíčku v lucerně, se do roka a do dne vdá.

Ponocný bude k vidění na náměstí vždy v pátek a v sobotu v 21 a ve 22 hodin. Speciální pochůzky pak bude mít během Domažlických slavností.

autor: iko
Spustit audio