V Holoubkově mají rybník s tradicí. Kdysi se tu hrála i nejvyšší hokejová soutěž

25. leden 2017

Na Holoubkovském rybníku se po několika letech opět bruslí. Nejdřív se 14 hektarový rybník odbahňoval, pak napouštěl a několik let kvůli teplým zimám nezamrzl. Kdysi tu přitom každou zimu hráli místní nadšenci hokej a dokonce se probojovali až do nejvyšší hokejové soutěže.

Skoro uprostřed Holoubkova se nachází rybník. V těchto dnech jsou na něm vidět desítky bruslařů.

„Chodíme sem poměrně často, pokud je tedy led. Ten už ale tak pět let nebyl, takže teď jsme natěšení. Je to něco jiného než na zimním stadionu, kde se musí dodržovat určitý směr jízdy. Tady jsme navíc na čerstvém vzduchu,“ říká paní Eva.

Místostarosta obce Miroslav Vild popisuje, jak se tu kdysi hrál kvalitní hokej. „Holoubkov má, co se týče historie hokeje poměrně velkou tradici. Hokej zde byl založen v roce 1931. Nacházela se tu parta nadšenců, která hrála v létě házenou a v zimě hokej. V ročníku 1952-53 ho dokonce hráli tak dobře, že postoupili do první ligy, kde odehráli jeden ročník,“ říká Vild.

Podle pana Vilda rybník v té době sloužil v podstatě jako zimní stadion. Bylo zde vytvořené kluziště, kde se hrály hokejové zápasy. Diváci stáli po hrázi rybníka. O tom že tu byl hokej oblíbený, svědčí i to, že v době největší slávy se tu sešlo i 3 000 fanoušků.

Hokejová liga se sice nevrátí, ale i tak má rybník splnit vyšší cíl

Dnes už se tu bruslí jen rekreačně, a na návrat nejvyšší hokejové ligy to nevypadá. „To skutečně těžko. Důvodem proč tehdy v Holoubkově hokej skončil, bylo vlastně to, že zde, ani v Rokycanech, nebyl zimní stadion. V roce 1978 jsme tady ještě hráli druhou hokejovou ligu, vybojovali jsme i postup, ale bohužel to ztroskotalo na tom, že jsme neměli k dispozici stadion a bylo málo peněz. Od té doby se tu hokej hraje jen rekreačně,“ doplnil Miroslav Vild.

Rybník v Holoubkově na Rokycansku

Majitelem holoubkovského rybníka je Pavel Diviš a vysvětluje, proč rybník koupil. „U rybníka jsem vyrůstal, a už jsem se nemohl dívat na to v jakém je stavu. Po deseti letech se ho podařilo opravit a vyčistit, a já z toho mám velkou radost. Teď přemýšlíme o tom, že bychom mu dali nějaký vyšší cíl než jen to, že v něm máme vodu a můžeme se tu vykoupat. Chceme, aby nám i společensky sloužil,“ dodává Diviš.

Pavel Diviš dodává, že Holoubkov byla vždy industriální obec a rybník měl průmyslové využití. Proto by rádi z této dominanty vytvořili něco sportovního. Snaží se vymyslet aktivity, které sem budou pasovat a za kterými by do obce jezdili lidé.

autor: čer
Spustit audio