V Ježíškově poště mají plné ruce práce

Vánoční přání, pohledy a dopisy Ježíškovi teď každý den chodí do informačního střediska v Železné Rudě. Přes dvacet let totiž právě tam úřaduje takzvaná Ježíškova pošta - korespondence, kterou zaměstnanci tamního infocentra označují razítkem s motivem dárku. A nejde jen o přání dětí, co by si přáli najít pod stromečkem. Díky dlouholeté tradici přes Železnou Rudu putují třeba dopisy s přáním příjemných svátků až na Nový Zéland.

V Železné Rudě je už tradičně v provozu Ježíškova pošta. Ta opět sídlí v infocentru, ve kterém již několik let pracuje Václav Šebelík, který zde denně speciálními razítky označuje pohledy a dopisy psané Ježíškovi. Rekordem pošty je 53 razítek na zásilky z celého světa.

K odbavení veškerých poštovních zásilek mají pracovníci k dispozici celkem čtyři razítka a každé má jinou barvu

K odbavení veškerých poštovních zásilek mají pracovníci k dispozici celkem čtyři razítka, každé má jinou barvu. Podélné razítko je modré, kulaté je zelené a čertík s hvězdičkou mají barvu červenou. Václav Šebelík prozradil, že ke každému razítku je potřeba přistupovat s trochou zkušenosti. S některými se musí pracovat jemně, jiné se musí na obálce zhoupnout, tak aby výsledný efekt byl hezký. Orazítkované zásilky potom putují nejen do České republiky, ale i do zemí celého světa.

Bohužel někteří lidé obálku dopisu nebo pohled celý popíší a razítko potom není kam dát. Proto je lepší, aby lidé, co zásilku do Ježíškovské pošty posílají, na potřebné volné místo mysleli.

Podélné razítko je modré, čertík s hvězdičkou má barvu červenou a kulaté je zelené

Ježíškova pošta má novou adresu

„Druhým problémem je, že lidé zasílají dopisy na starou adresu, kde pošta sídlila před pěti roky. Konečná správná adresa je Železná Ruda, ulice 1. Máje č. p. 12. Lepší je na obálku připsat Ježíškova pošta,“ doplňuje Václav Šebelík. Aby bylo možné zájemcům poslat potvrzené přání či dopis zpět, ale musí pisatel přiložit i ofrankovanou obálku se zpáteční adresou.

Zásilky, které se po orazítkování budou odesílat k dalším adresátům, musí být na poště nejpozději do 20. prosince. Osobně sem pro razítko mohou zájemci chodit až do 23. prosince.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio