V Kaceřově na Sokolovsku se řidiči projedou po novém mostě

22. srpen 2015

Kaceřovský most byl ve špatném stavu a rekonstrukci už opravdu potřeboval. Na rekonstrukci v kraji stále čekají další desítky staveb.

V Kaceřově na Sokolovsku silničáři v minulých dnech otevřeli nový most. Práce trvaly tři měsíce a stály přes 4,5 milionu korun. Financoval je Karlovarský kraj z balíku peněz, které dostal ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Stejně jako ten kaceřovský, projdou rekonstrukcí i další mosty a úseky silnic II. a III. tříd.

Most v Kaceřově už byl ve špatném stavu, Krajská správa a údržba silnic se proto společně s hejtmanstvím rozhodla, že ho opraví a zafinancují jako první z balíku státních peněz, ve kterém kraj dostal navíc na rekonstrukce silnic 164 milionů korun.

„Ten most bohužel je jako dost mostů na dvojkách a trojkách ve velmi špatném stavu a včasná oprava takzvaně zachránila úplně havarijní stav. A to je prostě příběh dnešních silnic druhých a třetích tříd. Celých 164 milionů už je dneska vytendrováno, myslím, že nám chybí podepsat poslední dvě smlouvy a bude za to hotových cca 30 nebo 32 akcí," uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Kaceřovský most, který byl již ve špatném stavu, má po rekonstrukci pevnější konstrukci, novou vozovku a zábradlí

Rekonstrukce mostu sice v obci částečně komplikovala provoz, přesto je s ní ale vedení Kaceřova spokojené a stížnosti na průběh prací prakticky nejsou.

„Komplikace možná tu trošku byly, ale pro místní občany a pro mě osobně to bylo lepší, protože tady zrovna jsou úseky, kdy to sjíždí z kopce a do kopce, máme tady nainstalované radary a díky tomu, že tady byla snížená rychlost, tak ta bezpečnost ironicky byla větší a bylo to lepší. Ale samozřejmě jsme rádi, že to je hotové," pochvaloval si starosta Kaceřova Miroslav Pichner.

Opravy čekají i další mosty v kraji, přednost ale budou mít ty dopravně významnější

V Karlovarském kraji je mostů poměrně hodně. Údržbě silnic se je ale daří postupně rekonstruovat. V současné době je v kraji zhruba 450 mostů, žádný z nich ale není v havarijním stavu. Údržbě silnic se daří postupně odstraňovat závady na těch nejvíce poškozených, ve špatném a velmi špatném stavu je tak dnes už jen zhruba čtyřicet až padesát mostů v regionu. Jedním z nich je i most na Zlatém potoku u Božího Daru.

„U takových mostů spíš předpokládáme, že budeme provádět běžnou údržbu, drobné opravy, ale že bychom přistupovali k celkové rekonstrukci, o tom teď tedy moc neuvažujeme, protože z hlediska dopravního významu ta silnice opravu není tak významná," řekl ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Zdeněk Pavlas.

Peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury, které kraj dostal nad rámec pravidelných dotací, byly použity například i na stavbu křižovatek navazujících na budovaný jihovýchodní obchvat Chebu.

Spustit audio