V Klatovech chtějí letos vybudovat nové pietní místo s pomníkem

9. leden 2018

Památník bude věnovaný obětem 1. světové války a město ho chce odhalit u příležitosti stého výročí ukončení tohoto válečného konfliktu. Na podobu nového pomníku město vyhlásilo výtvarně - architektonickou soutěž.

Zájemci mohou své návrhy podávat do začátku března. Pomník musí připomínat významné události 1. světové války a vzdát holt hrdinům a obětem. Samotná podoba záleží jen na autorovi. Může to být socha, nebo nějaký architektonický prvek či jen parkové úpravy. Jediné doporučení je, aby pomník byl z odolných materiálů, a to třeba i kvůli případným zásahům vandalů.

Užší výběr došlých návrhů udělá odborná komise, ve které zasedne mimo jiné akademický sochař Jan Hendrych, architekt Jakub Fišer, nebo historik umění Marcel Fišer. Ti vyberou tři díla, jejichž autoři získají odměnu. Konečné slovo při realizaci bude mít samozřejmě město.

V Klatovech už jeden pomník obětem 1. světové války v minulosti byl

Původní pomník stál od 20. let 20. století na jednom rozcestí v městském parku, ale v době okupace ve 40. letech byl zničen, a od té doby tedy v Klatovech pomník věnovaný přímo obětem první světové války není.

Nový pomník by měl být v sadech pod Valy. Maximální cena pomníku včetně úprav jeho okolí stanovili zastupitelé na 1,5 milionu korun.

autoři: en , jik
Spustit audio