V Klatovech i Sušici sestavila ODS koalici, v Nýrsku naopak propadla

V několika městech a obcích v Plzeňském kraji už je jasné, kdo povede další čtyři roky tamní radnice. V Klatovech vznikla koalice ODS, TOP 09 a Nestraníků v čele se staronovým starostou Rudolfem Salvetrem. V Sušici povládnou občanští demokraté se Sušickými, TOP 09 a hnutím ANO. Od loňských voleb se situace zásadně změnila v Horažďovicích a Nýrsku, v Srní se dokonce vůbec nehlasovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Začalo druhé kolo voleb do Senátu | Foto: Filip Jandourek

V Klatovech se vítězná ODS nakonec na koalici dohodla s TOP 09 a s Nestraníky.

Minulý koaliční partner, Sdružení nezávislých kandidátů-Evropští demokraté pod vedením Jiřího Štancla, od spolupráce ustoupilo, a to proto, že jeho prioritou byla výměna některých vedoucích odborů na městském úřadě, na čemž se prý s ODS nedohodli.

Starostou tedy zůstává Rudolf Salvetr, místostarostou Václav Chroust (oba ODS). Druhým místostarostou bude Martin Kříž z TOP 09.

V Sušici složení zůstává prakticky beze změn. V radě tam usedne vítězná ODS, sdružení Sušičtí a po jednom zástupci tam bude mít TOP 09 a hnutí ANO.

V Horažďovicích je naopak velká změna - ve městě totiž s přehledem zvítězila VOLBA 2010, a tak Karel Zrůbek z ČSSD ve funkci starosty končí.

Zajímavá situace vznikla v Nýrsku, kde při minulých volbách získala ODS 50 procent hlasů a měla tedy nadpoloviční počet mandátů v zastupitelstvu, ale po letošním hlasování nezískala mandát ani jeden.

Je to i tím že starosta Miloslav Rubáš během volebního období z ODS vystoupil, před volbami založil stranu novou a voliči dali hlasy právě této straně, získala přesně 45 procent hlasů.

Zcela výjimečná situace nastala v Srní, což je jedna ze dvou obcí v Plzeňském kraji, kde letos komunální volby nebyly, protože nikdo nekandidoval.

V praxi to znamená, že obec teď povede jmenovaný správce z ministerstva vnitra, který má ale jen omezené kompetence tak, aby zjistil běžný chod obce, ale nemůže třeba nakládat s majetkem nebo uzavírat smlouvy.

Srní povede do doby, než vznikne nové zastupitelstvo z dodatečných voleb, které by měly být zřejmě někdy na počátku příštího roku.

Simona Bartošová, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme