V Klatovech instalovali dva podzemní kontejnery

22. prosinec 2014

Klatovy umístily první podzemní kontejnery separovaného odpadu. Lokalitu tak nenarušují velké barevné nádoby, ale jsou tam jen jakési sloupky s otvory pro odpad. Lidem se nové kontejnery většinou líbí a do budoucna by jich ve městě mohli mít k dispozici ještě víc. Podle radnice je ale těžké najít místo, kam je možné podzemní kontejnery instalovat.

Podzemní kontejnery vypadají na první pohled jen jako vyšší odpadkové koše. „Jsou to v podstatě téměř analogické kontejnery, které jsou umístěny v podzemí. Nad zemí je, řekl bych, komín, do kterého lidé mohou házet papír, sklo, plasty. Je tam ještě takový mechanismus, který by měl zabránit tomu, aby tam třeba propadlo malé dítě nebo aby se tam třeba dostalo zvíře," říká místostarosta Klatov Václav Chroust.

Sloupky jsou nenápadné nejen kvůli rozměrům, ale i díky barevnosti. Na rozdíl od klasických zvonů, totiž nejsou tak výrazně barevně odlišené, ale na každém je nápis, který odpad do něj patří.

„Tohle se využívá ve městech, kde jsou historická centra, protože ty komíny přece jen méně hyzdí než klasické kontejnery. Ale bohužel je problém v tom, jak to umístit.", doplňuje Václav Chroust.

V Klatovech by chtěli více podzemních kontejnerů. Problémem je, kam je umístit

I Klatovy totiž chtěly podzemní kontejnery instalovat především do centra města nebo v jeho blízkosti, nakonec z toho ale sešlo. Podle Václava Chrousta je totiž město prosíťováno a těžko se hledá místo, kam by se kontejnery mohly dát.

I tak by se ale mohly do budoucna v Klatovech další nové podzemní kontejnery objevit. „Podle prvních reakcí, které máme od lidí, tak je s tím spokojenost a my jsme připraveni, pokud budou další dotace, se pokusit o další. Ale bude problém hledat ta místa," uvedl Václav Chroust.

Stanoviště podzemních kontejnerů jsou tedy zatím v Podhůrčí a v prostoru mezi Tylovým nábřežím a Nádražní ulicí. Přišly na necelé dva miliony korun, většinu nákladů pokryla dotace.

autor: en
Spustit audio