V Klatovech mají svůj automat na básně neboli poesiomat

18. říjen 2016

S automaty na kávu nebo třeba na parkovací lístky už se asi setkal každý z nás. To automaty na básně už tak běžné nejsou. Na celém světě je jich zatím něco přes deset a jejich autorem je Ondřej Kobza, který přímo do ulic umístil taky piana a šachové stolky. Poesiomat je jakýsi jukebox na básně a u nás ho najdeme třeba v Praze, Olomouci a nově také v Klatovech. Nabízí básně dvaceti autorů, a jeho specifikem je, že všichni měli nebo mají nějaký vztah k tomuto městu.

Poesiomat je přibližně 170 centimetrů vysoká, černá roura, která vychází ze země a na horním konci je zahnutá směrem k posluchači. Zvukový objekt je řešen jako automat s jednoduchým ovládacím systémem, díky kterému si uživatelé mohou sami volit jednotlivé básně.

Poesiomat najdeme například v Londýně, Moskvě, New Yorku, Praze a nově také v Klatovech a na tom mají velkou zásluhu manželé Eva a Jan Kosovi.

„Zásluhu na tom má hlavně Hifi klub a jeho archiv. Díky němu, bylo co do automatu dát. Hifi klub také poskytl většině básníků prostor, aby tam mohli svoji poezii uvést. My nakonec měli z čeho vybírat a co propagovat,“ dodává Eva Kosová.

Poesiomat je prvním přístrojem v Plzeňském kraji

Mezi použitou poezií je dokonce jeden unikát. Tím je poselství a vzpomínka na Klatovy od Jaroslava Seiferta, kterou kdysi básník ve zvukové podobě věnoval Hifi klubu!

Poesiomat je jakýsi jukebox na básně a u nás ho najdeme třeba v Praze, Olomouci a nově také v Klatovech

„Básničky samozřejmě tenhle svět nespasí, ale je s nimi aspoň o chvilku lépe,“ řekl básník František Novotný, jehož básně mají v automatu svoji premiéru.

Dalším z básníků je sochař Václav Fiala, který nejen básně napsal, ale i je sám odrecitoval. Do automatu vybral velmi originálně tři básně pro stavební úřad.

Autorem projektu poesiomat je pražský kavárník Ondřej Kobza. Tomu se líbilo nejen umístění automatu na velmi malebném místě, ale i celá klatovská atmosféra.

Poesiomat najdou zájemci v parku za Černou věží.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio