V kostele svatého Jana Nepomuckého v Plzni si můžete prohlédnout unikátní Plzeňské jesličky

20. prosinec 2014

Už téměř 65 let má Plzeň svůj originální betlém. Právě v těchto dnech jsou takzvané Plzeňské jesličky k vidění v kostele svatého Jana Nepomuckého na Chodském náměstí.

Návrh betléma pochází z roku 1943. O sedm let později ho dokončil akademický sochař František Bartoš. Mezi zhruba padesáti dřevěnými postavičkami se objevují i plzeňské historické osobnosti, pracovníci pivovaru nebo Škodových závodů. Ústředním motivem jesliček je klanění Plzeňska narozenému Spasiteli.

Betlém zabírá celou boční kapli a je složený z pěti částí postavených do půlkruhu, pozadí je pohled na Plzeň ze čtyřicátých let.

„V Plzni je mnoho jiných krásných jeslí, ale myslím, že toto je skutečně unikát, protože jsou to jesle, připomínka narození, která patří přímo Plzni. Pan Čermák to pojal tak, že začal chodit na lochotínské návrší a dělal skicy právě pohledu na Plzeň. Za rok poté zemřel a po válce se toho ujal jiný akademický sochař, František Bartoš. A ten to dotvořil," říká Jaroslav Cuhra, který se o kostel dlouhá léta stará.

Popud k vytvoření jesliček dal rektor plzeňské koleje redemptoristů P. Václav Jalovecký. Jestličky byly vytvořené v letech 1947-1950 akademickým sochařem Františkem Bartošem v Hradci Králové podle návrhu architekta Jana V. Čermáka z roku 1943.

V ústřední části, tak jako u každého jiného betlému, je Svatá rodina a pastýři. Na druhé straně jsou zpívající andělé, kteří se vymění 6. ledna za svaté Tři krále.

Postavy se k betlému blíží ze dvou stran. První skupinu vlevo tvoří sv. Bartoloměj, za ním ředitel první české školy v Plzni Jan Rychtařík přivádí žáky a je tam například i Karel Klostermann a Josef Kajetán Tyl. Jsou tam také vidět sladovníci, pracovníci Škodových závodů a ponocný. Vpravo jsou lidé z venkova, dcerky v plzeňských krojích, stařenka přinášející chléb se solí a další.

Patřičně pyšní jsou na jesličky samozřejmě i sami věřící, kteří do kostela přicházejí. Plzeňské jesličky si můžete v kostele sv. Jana Nepomuckého na rohu Klatovské ulice a Chodského náměstí v Plzni prohlédnout až do 2. února.

autor: čer
Spustit audio