V Kozojedech na severním Plzeňsku vzniká nový minipivovar

3. prosinec 2016

Sen v podobě minipivovaru si splnili manželé Marek a Vendula Peterkovi z Kozojed na severním Plzeňsku. Založili ho v hostinci v místním kulturním domě a vařit budou piva plzeňského typu. Pomáhá jim s tím sládek ze známé pivovarnické rodiny Krýslů.

Marek Peterka nosil nápad na zřízení pivovaru už dlouhou dobu v hlavě. Vše jen podpořily návštěvy několika jiných minipivovarů, ve kterých mu pivo velmi chutnalo. Stále ale chybělo místo, kde pivovar zřídit. Nakonec se v Kozojedech uvolnily prostory místní hospody a tam se nakonec za pomoci obce podařilo minipivovar vybudovat.

„Hospoda patří obci. Ta investovala do opravy sklepa, který byl v havarijním stavu. A aby se nemusely zmenšit prostory hospody, přistavěla se část pro minipivovar,“ uvedl budoucí hrdý majitel minipivovaru Marek Peterka z Kozojed.

Kozojedský minipivovar bude nabízet ležák plzeňského typu

Vařit pivo je velmi náročný proces. Proto sem panu Peterkovi jezdí pomáhat a učit ho sládek pan Petr Krýsl z Červeného Hrádku. S tím zkouší uvařit nová piva osvědčenými způsoby.

V hospodě v Kozojedech už brzy ochutnají místní pivo

„V okolí Plzně je tradice spodně kvašeného plzeňského ležáku. I my budeme nabízet ležák dvanáctku plzeňského typu a desítku. V nabídce bude například i polotmavá jedenáctka. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet a jak se pivo podaří uvařit,“ vysvětluje Peterka.

Nedílnou součástí varny jsou nerezové nádoby, které mají zvenku měděný plášť. Do vybavení patří spilka, kde pivo kvasí a bojlery na horkou a studenou vodu. Dále ležácký sklep, kde je teplota tři až pět stupňů Celsia při kterých zde pivo zraje.

Host hospody v Kozojedech Daniel Jahoda je zvědavý, jak bude pivo chutnat a jaké se Markovi Peterkovi podaří první pivo uvařit. To budou moct hosté ochutnat už 9. prosince.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio