V mázhausu plzeňské radnice budou k vidění archivní kulturní památky města

20. listopad 2017

Vzácné dokumenty Plzně se letos staly archivními kulturními památkami. Výstava začíná právě dnes a potrvá do 7. prosince.

Plzeň měla donedávna jedinou archivní kulturní památku a to rukopis hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka z roku 1834. Ten mimo jiné obsahuje text národní hymny Kde domov můj. Nicméně podle zástupců města je ve fondech plzeňského archivu řada mimořádně cenných dokumentů, které jsou důležité jak z hlediska poznání historie města a jeho vývoje, tak i jeho hospodářského a politického významu. Proto letos Ministerstvo vnitra České republiky prohlásilo za kulturní památky dalších pět archiválií.

„Je to nejstarší plzeňská městská kniha, která pochází z let 1407 až 1411. Sloužila k zapisování soukromo- právních potřeb měšťanů a obyvatel města Plzně. Potom se jedná o nejstarší městské pečetidlo a listinu s jejím nejstarším otiskem, o soubor čtyř zlatých bul, dále o Osecký žaltář z druhé poloviny 13. století a dvě erbovní privilegia,“ vyjmenoval vedoucí městského archivu Adam Skála.

Dokumenty potřebují speciální podmínky pro uchovávání

Prohlášení kulturní památkou pro dokumenty a archiv města Plzně znamená především prestižní záležitost. Zároveň musí být vzácné listiny uloženy v archivu za speciálních podmínek. Musí se tam dodržovat určitá stálá vlhkost a teplota a nesmí se na ně sahat holýma rukama, ale jen v bílých rukavicích.

Významné archiválie, které jsou kulturními památkami, se představí v mázhausu plzeňské radnice na 20 panelech. Vernisáž začne dnes v 17 hodin. Originály budou mít lidé možnost vidět jen jeden jediný den a to v úterý 28. listopadu. Je to proto, že jde opravdu o mimořádně cenné listiny a musí se jim zajistit bezpečnost, správná teplota, vlhkost a osvětlení

autoři: mkl , jik
Spustit audio