V Národním parku Šumava budou turisty počítat speciální senzory

19. říjen 2017

Šumavu navštíví ročně dva milionu turistů. Alespoň podle odhadů. Až dosud se totiž návštěvnost zjišťuje pouze v infocentrech a pomocí odhadů strážců parku. Teď budou turisty počítat speciální sčítače.

Správa Národního parku Šumava v těchto dnech sčítače instaluje po celém území. Jeden ze sčítacích senzorů bude umístěný například u výběhu s vlky v Srní.

„Sčítací senzor je umělohmotná krabička, do které se dá čidlo, baterie a disk na který se budou ukládat data. Funguje na principu tepelného senzoru, který vyšle paprsek, a jakmile zjistí, že se tam pohybuje cokoliv, co má vyšší teplotu než okolí, zaznamená to,“ popsal koordinátor projektu Josef Štenberk. Čidla budou zaznamenávat pouze počet návštěvníků, nikoli obrazový materiál.

Chytrá čidla zachytí nejen ty, co přicházejí, ale i ty co odcházejí

Dalším druhem sčítačů jsou laťky. I ty jsou založené na tepelném senzoru, který ale navíc rozlišuje směry pohybu.

„V našem případě zjišťujeme, zda návštěvníci vstupují do Národního parku nebo ho opouštějí. Sloupky jsou vysoké proto, že počítáme se sněhovou pokrývkou a můžeme čidlo zvýšit až o 60 centimetrů,“ upřesnil Josef Štenberk.

Čidla jsou umístěná na nástupních a vstupních místech do Národního parku Šumava. Jsou například u parkovišť nebo návštěvnických cílů. Po celé Šumavě je jich 34.

Součástí monitorovací akce je série dotazníkových šetření. Správa parku tak chce získat informace nejen o tom, kolik lidí přesně do parku míří, ale i co je tam přivádí. Sběr dat a jejich vyhodnocení potrvá tři roky a z 85 procent ho pokryje evropská dotace. Hlavní průzkum začne letos na podzim a potrvá do podzimu příštího roku.

autoři: en , jik
Spustit audio