V Národopisném muzeu Plzeňska si mohou děti vyzkoušet, jaké to bylo ve škole před sto lety

2. červen 2017

Umíte si představit, jak to vypadalo ve škole před sto lety? Někteří školáci z Plzně měli možnost si to vyzkoušet. Národopisné muzeum Plzeňska připravilo zážitkový výukový program, při kterém děti sedí v historických, dřevěných lavicích a používají historické pomůcky. Vyučování vede stylově oblečená, přísná paní učitelka.

Jako mávnutím kouzelného proutku se děti z 21. století přenášejí o 100 let zpět. Aby byla atmosféra školního vyučování autentická, musí žáci ještě před začátkem vyučování odevzdat všechny technické vymoženosti, jako je například mobil nebo hodinky. Děti postupně usedají do dřevěných lavic, na kterých jsou patrné stopy času, a vyučování může začít.

Program je určený žákům prvního stupně základních škol a má dvě varianty, pro nižší a vyšší třídy. Během jedné vyučovací hodiny děti na vlastní kůži zažijí, jakým způsobem se učily základní předměty obecné školy jako je psaní, čtení, počty a prvouka. Paní učitelka dávala dětem různé otázky i staré hádanky. Žáci si navíc vyzkouší psaní křídou i perem, a seznámí se se školními pomůckami žáků před sto lety, například se dřevěným penálem.

„Mezi zvláštnosti patří například povinné vybavení tříd před sto lety- plivátko, které žáci běžně používali. Ačkoliv oficiálně už za první republiky nebyly tělesné tresty podporovány. Pro ilustraci tu máme místo pro klečení na hrachu a dvě rákosky. K vidění jsou i vycpaniny, se kterými ovšem vzhledem k jejich stáří, nedoporučujeme manipulovat. Seznámit se mohou děti i s hudebními nástroji a mnoho dalšího,“ řekla autorka projektu Ve škole před sto lety, Markéta Formanová.

Do programu Ve škole před sto lety se mohou základní školy hlásit a rezervovat si místo až do konce listopadu.

Pro veřejnost bude třída otevřena každé sobotní odpoledne do konce letních prázdnin.

autoři: mkl , jik
Spustit audio