V neděli se naplno rozběhne rekonstrukce mostu Generála Pattona. Potrvá téměř dva roky

8. duben 2017

Řidiči i cestující hromadnou dopravou se v Plzni musí vyzbrojit trpělivostí. V neděli večer začnou první dopravní omezení kvůli opravě mostu Generála Pattona. Ten je nejvytíženější ze všech mostů ve městě, denně po něm projede kolem 50 tisíc aut. Spojuje nejlidnatější severní předměstí s centrem a je také součástí silničních tahů na Karlovy Vary a Most. Rekonstrukce potrvá skoro dva roky.

Všechno začne v neděli v sedm večer tramvajovou výlukou. Technici musí namontovat výhybky, aby od pondělí mohly přes most jezdit tramvaje jen po jedné koleji. Tramvaje 1 a 4 tedy nahradí autobusy. Už odpoledne začnou silničáři malovat ve směru z centra na Lochotín žlutou barvou zúžené pruhy a stavbaři uzavřou chodník.

Počtu pruhů se rekonstrukce nedotkne, jak říká ředitel plzeňské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák: „Po celou dobu rekonstrukce obou mostů budou vždy zachovány dva jízdní pruhy ve směru z centra na Lochotín a dva jízdní pruhy z Lochotína do centra. V žádné fázi výstavby nebudeme uzavírat žádný pruh.“

Teoreticky by tedy žádné větší komplikace nastat neměly. „Pokud se budou řidiči chovat odpovědně, budou dávat pozor a pojedou plynule, nemělo by k žádným zácpám ani kolonám docházet,“ potvrzuje Zdeněk Kuťák.

Tramvajové výluky by měly být jen krátkodobé

V případě jednokolejného tramvajového provozu se cestující budou muset smířit s čekáním v řádu minut, až si budou soupravy řízené semaforem dávat přednost. K tramvajovým zácpám by ale podle Jiřího Pelanta z Plzeňských městských dopravních podniků docházet nemělo. Během rekonstrukce se dají očekávat krátkodobé výluky. „Máme informace, že by měly být pouze večerní nebo noční krátkodobé výluky na tramvajové dopravě za účelem opravy výhybek před jednokolejným úsekem. Nicméně budeme se snažit směřovat tyto výluky do víkendových dní ideálně večer nebo v noci bez provozu,“ vysvětlil Pelant.

Primátor Martin Zrzavecký doufá, že Plzeň zvládne rekonstrukci se ctí a bez větších potíží. „My se samozřejmě připravujeme na to nejhorší, co může přijít. To znamená, že bude docházet k omezení dopravy a dopravní zácpě. Na druhou stranu nás uklidňuje situace, kterou jsme zažili na Rokycanské třídě, kde také docházelo ke kompletní rekonstrukci mostů, a nakonec se tam zácpy netvořily. Pevně doufám, že stejný případ bude i na mostě Generále Pattona,“ uvedl Zrzavecký.

autoři: kos , jik
Spustit audio