V nové expozici plzeňské Techmanie si můžete vyzkoušet práci archeologů i kriminalistů

27. leden 2015

Příběh nalezené lidské lebky odhaluje nová expozice v Plzeňské Techmanii. Lidé si tu mohou vyzkoušet práci archeologů, antropologů, hledačů kovů i kriminalistů. Novou expozici vytvořili odborníci ze sedmi fakult a pracovišť Západočeské univerzity v Plzni. Nová expozice má i detektivní nádech.

„Představte si poměrně reálnou situaci, že si na zahradě chcete nechat udělat bazén, takže začnete kopat a najednou narazíte na lebku," popisuje mluvčí Techmanie Markéta Čekanová začátek příběhu, na kterém je celá expozice postavená.

Jejím cílem je pomocí poznatků vědy a techniky odhalit původ nalezené lebky. Protože může jít o tisíce nebo stovky let starou lebku, první stanoviště vybudoval Lukáš Holata a další archeologové z plzeňské Fakulty filozofické.

„Vytvořili jsme proto snad co nejvěrnější simulaci v těchto podmínkách archeologického terénního výzkumu pomocí odkryvu, ten je reprezentován sondou, "pískovištěm", která je položená u destrukce zdiva, například nějakého hradu, je to standardní terénní situace," říká Holata.

Po kovových předmětech můžete pátrat pomocí detektoru

Nejen lebku a kosti, archeologická sonda skrývá i další předměty, odhalí je detektor, který vytvořili na plzeňské Fakultě elektrotechnické, jak popsal Karel Slobodník z této fakulty.

„Naším úkolem bylo vytvořit zařízení, které bude schopné najít kovové předměty pod povrchem Země. Ten exponát máme vedle pískoviště a v samotném pískovišti máme několik předmětů, které jsou z kovu. Je tam mosazný svícen, je tam plechový hrneček a plechová lopatka, které si návštěvník může zkusit najít pomocí toho zařízení," říká Slobodník.

Další zajímavostí je 3D animace lidské kostry

Dalším exponátem je tzv. Mluvící hlava, tedy systém, který dokáže převést text do zvukové i vizuální podoby. Podle Zdeňka Krňoula z plzeňské Fakulty aplikovaných věd je hlava propojena bezdrátově s dalšími exponáty. Lidem tak sděluje informace například právě o kosti, kterou odkryli. Fakulta aplikovaných věd dodala na výstavu i další zajímavost, 3D animaci lidské kostry.

Lebka ale nemusí být vždy jen archeologický nález. Pokud je pozůstatkem vraždy, nastupují kriminalisté. I jejich práci si návštěvníci Techmanie vyzkouší. „Jsme schopni zjistit podle tvaru kosti, kdo to byl, jaký to byl člověk, jestli to byla žena, muž, ale individuálně, kdo to přesně byl," slibuje František Vavera z Fakulty právnické.

Expozici Věda a technika odhaluje minulost aneb Příběh za lebkou si můžete v Techmanii prohlédnout do dubna.

autor: lum
Spustit audio