V Nýrsku unikl jedovatý isokyanát, zasahuje tam dvacet hasičů a chemici

26. červen 2017

V nýrské firmě Greiner unikl v pondělí v před šestou ráno jedovatý isokyanát. Pracovníci byli evakuováni před příjezdem hasičů, zatím nebyl nikdo zraněn, řekla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková. Na místě je asi 20 hasičů.

„Zasypávají uniklou látku sorbentem, poté ji dají do nádob a předají firmě k likvidaci,“ uvedla mluvčí. Na místě je také chemická laboratoř z Třemošné, zástupci odboru životního prostředí a starosta. Únik nastal před začátkem ranní směny. Podle informací ČTK šlo o technickou závadu, prasklou hadici vycházející z nádrže.

Isokyanát je vysoce hořlavá a reaktivní látka. Může způsobit i vážné poškození zdraví při vdechnutí, požití či poleptání. Používá se například při výrobě umělé hmoty, izolace, molitanu a podobně.

Asi 200 kilogramů této chemikálie uniklo letos v lednu ve výrobní hale firmy Borgers CZ ve Volduchách na Rokycansku. Nikdo se nezranil, zaměstnanci sami opustili halu ještě před příjezdem hasičů. V ovzduší byly nebezpečné látky hluboko pod přípustným limitem.

Greiner vyrábí v Nýrsku izolační systémy, zaměstnává zhruba dvě stovky lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio