V obci Břasy vzniká zóna oddychu a volnočasových aktivit

5. říjen 2017

Několik let hyzdil střed obce Břasy na Rokycansku zdevastovaný areál bývalé továrny na ultramarín. Čtyřhektarový areál obec před třemi lety odkoupila od soukromého vlastníka a teď tam připravuje zónu oddychu a volného času.

„Průmyslová výroba tady byla 150 let. Poslední, co se tu dělalo, byl ultramarín. Bylo to bělidlo, které využívaly hlavně ženy, když praly bílé prádlo. Vyváželo se to hodně i do zahraničí, třeba do Afriky nebo Asie,“ řekl starosta Břas Miroslav Kroc z Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst.

Práce začaly demolicemi zhruba 20 objektů. Bourací práce stály kolem dvou milionů korun. Na svém místě zůstaly stát základy původní barvírny, kde chce obec vybudovat nové zázemí.

„Základy mají asi 12 x 25 metrů a chtěli bychom tu mít toalety, sklady a prostřední část bychom využili k připomenutí 150 leté historie, například zřízením informačních tabulí,“ doplnil Miroslav Kroc.

Komín v areálu zůstane

Ačkoli 40 metrů vysoký komín není v dobrém stavu, rozhodla se obec, že v areálu zůstane a opraví se. Sanace potrvají zhruba do října 2018. Hektarová část areálu už je upravená a vznikla tam nová in-line dráha.

„Je tu okruh 450 metrů dlouhý, tři metry široký a na vnitřní straně je běžecká dráha. Prostředek na podzim osadíme trávou. Máme tu i dva rybníky, které bychom také rádi zrekonstruovali,“ vysvětlil starosta Kroc.

Přestože areál ještě není dokončený, místní lidé si sem cestu už našli. A proměna prostoru se jim líbí. Břasy, které nemají náves, chtějí propojit budovanou oddychovou zónu s vedlejším korzem, kde je restaurace a cukrárna. Obec počítá, že celý areál dokončí v průběhu následujících pěti let.

autoři: čer , jik
Spustit audio