V Plachého ulici v Plzni vznikly nové sociální byty

14. prosinec 2017

Město Plzeň dokončilo opravu prvního ze čtyř městských bytových domů v Plachého ulici. O bydlení v těchto domech nebyl zájem s ohledem na jejich špatný technický stav a nízkou vybavenost. O domě číslo 42 už to neplatí. Nově v něm vznikly dvě kanceláře a 13 bytů, které poslouží k takzvanému sociálnímu bydlení.

Ze 13 bytů je 12 obsazených. Nájemníky město vybírá v rámci projektu Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni, na který město získalo podporu od ministerstva sociálních věcí. Co nájemník v Plachého 42, to příběh.

„Budou se sem stěhovat dva mladí lidé, kteří opustili pěstounskou výchovu a nejsou schopni na volném trhu sehnat adekvátní byt nebo jsou tu lidé, kteří odcházejí z azylových domů. Opravdu každý byt má svůj příběh, jak lidé přišli o bydlení, “ řekla Karolína Vodičková z magistrátního odboru sociálních služeb.

Nájemní smlouvy město uzavře s klienty vždy na jeden rok, platit budou standardní nájemné, které je v městských bytech v Plzni. Jan Souček z bytového odboru plzeňského magistrátu popsal, jak byty v Plachého 42 vypadaly před rekonstrukcí: „Záchody tady byly společné na chodbě, v mnoha bytech vůbec nebyly koupelny, pouze byl na chodbě výtokový ventil a dřez. Navíc byla v objektu zjištěná dřevomorka.“

Opravy za miliony korun

Rekonstrukce domu přišla město Plzeň na 10,5 milionu korun. „My jsme přistoupili ke kompletní rekonstrukci, aby každý byt měl svoje sociální zázemí s tím, že jsme všechny byty vybavili standardně kuchyňskou linkou. Na každém patře jsou dva byty 1+kk a jedna garsonka,“ doplnil Jan Souček.

Nebytové prostory jsou v přízemí, jeden využije odbor sociálních služeb a druhý město pronajme, ideálně nějaké organizaci poskytující poradenství nebo sociální služby. Dům Plachého 42 je začátek, v příštím roce město dokončí i opravu bytů v Plachého 44, 46 a 48. První dva budou pro seniory, třetí pro samoživitele nebo samoživitelky.

autor: lum
Spustit audio