V plzeňské Techmanii je možné vidět první laminátovou lokomotivu na světě

27. srpen 2010

Unikátní lokomotivu 32E z roku 1963, která měla jako první na světě laminátovou karoserii, představuje nově regionální technické muzeum Techmania v Plzni. Je to už druhá lokomotiva, která je zde k vidění. Tou první byla nejstarší dochovaná elektrická lokomotiva z plzeňské Škody z roku 1928. Na rekonstrukci obou strojů se podařilo získat dotaci z Evropské unie. Jak řekl Janě Kosové provozní manažer Techmanie Libor Kočí, na lokomotivě z roku 1963 je unikátní její laminátový povrch.

Muzeum se zaměřuje na popularizaci vědy a techniky a mimo jiné i výrobků plzeňské Škody. Šestinápravová lokomotiva 32E byla vyrobena pouze v prototypu. Vycházejí z ní ale čtyřnápravové lokomotivy, které dodnes jezdí na kolejích v Česku i na Slovensku.

Lokomotiva je výjimečná svým designem. Prakticky celá karoserie - čelo, boky i prolisy - je laminátová. Díky tomu si mohli tvůrci dovolit i poměrně složitý a velmi elegantní tvar.
V roce 1963 se ve Škodovce vyrobil jen jeden prototyp. Kromě světového prvenství díky laminátové karoserii byla lokomotiva vyrobena také jako první na střídavý pohonný systém v tehdejším Československu. Podle prototypu se později vyvíjely čtyřnápravové lokomotivy .

Techmania letos v létě rozšířila expozici věnovanou dějinám techniky a historii plzeňské Škody i o unikátní parní stroj Marx z roku 1909. V roce 2012 chce muzeum vystavit také nejstarší dochovaný škodovácký trolejbus 3 TR 3.

autor: kos
Spustit audio