V plzeňské zoo je k vidění mládě hrošíka liberijského

10. květen 2012

Plzeňská zoologická zahrada má dva nové přírůstky. Jde o samičku a mládě hrošíka liberijského. Oba přijeli ze zoo v Rotterdamu a mládě hrošíka by se mělo stát jednou z hlavních hvězd letošní sezony plzeňské zoo. Návštěvníci si mohou hrošíky prohlédnout v pavilonu africké expozice.

Čtrnáctiletá samička Monica a její sedmiměsíční mládě C.P., které v plzeňské zoo překřtili na Cipíska, doplnili počet hrošíku na čtyři. Už v lednu dorazil do Plzně sedmadvacetiletý Leipi, který přijel také z rotterdamské zoo, kde budují hrošíkům nový pavilon, a tak celá rodinka zůstane v Plzni zhruba dva roky. Čtvrtým členem je jednadvacetiletá samička Pompe.

Podle ošetřovatele Vlastimila Cihláře, se hrošíci živí zeleninou, nejvíce jim chutná hlávkový salát, čínské zelí, květák, dostávají i řepu a kořenovou zeleninu. V teplých dnech chodí hrošíci na předvýběhy i do venkovní expozice. Na loukách v zoo jim teď velmi chutnají pampelišky a jetel. Přestože hrošík vypadá jako zmenšenina hrocha, nejedná se o stejný druh. Hrošík na rozdíl od hrocha je samotář, žije v pralesích a nevyhledává tak často vodu jako hroši.

Zajímavostí je, že hrošík liberijský byl považován až do začátku 20.století za druh dávno vymřelý v pravěku. Teprve zastřelení jednoho exempláře a odchyt pěti živých hrošíků v roce 1913 byl definitivním důkazem o existenci tohoto vzácného živočišného druhu.

Populace hrošíka liberijského ve volné přírodě čítá pravděpodobně na 5000 jedinců a její početní stav trvale klesá. Příčinou je zejména úbytek přirozených stanovišť. Populaci hrošíků je ve volné přírodě velmi obtížné sledovat, tento druh žije v okolí bažin v skrytu tropických deštných pralesů. Zoologové proto o ni nemají dostatečný přehled.

autor: čer
Spustit audio