V plzeňské zoo uspali medvědy

5. prosinec 2016

Vyčůrat, pomodlit a spát, slýchávali mnozí z nás od svých rodičů. Třeba ale takový medvěd usíná mnohem, mnohem pomaleji. K zimnímu spánku se ukládá i několik dnů. V plzeňské zoologické zahradě můžou už řadu let vidět návštěvníci medvědí usínání na vlastní oči.

Zoologická zahrada v Plzni se pyšní čtyřmi medvědy hnědými. Nejstarší je Pišta, kterému je 35 let. Další je 23 letý Miky a nejmladšími jsou Honza s Eliškou, těm je 13 let.

Ošetřovatel Tomáš Košatka trpělivě návštěvníkům vysvětluje, co se v těchto dnech bude s medvědy dít. „Medvědům bylo nastláno, nedostali nažrat a my počítáme s tím, že přibližně dva až tři měsíce stráví ve svých doupatech. Medvědí usínání trvá přibližně týden a spí až do začátku února nebo až do poloviny března. Záleží ale i na počasí. Je to hodně individuální a každý medvěd to má jinak.“


Medvěd hnědý je největší evropskou šelmu a spolu s medvědem ledním jde o vůbec největší žijící druh suchozemského predátora. Žije v Evropě, Asii a Severní Americe. V současné době se počet volně žijících medvědů hnědých odhaduje na 200 000 jedinců. Na území České republiky byl medvěd hnědý považovaný za plně vyhynulého už v druhé polovině 19. století. Na zimu upadá do hibernace (nepravého zimního spánku), před kterým musí dosáhnout hmotnosti i vyšší než 900 kilogramů. Ke spánku ulehá během listopadu až prosince a probouzí se v únoru až dubnu. Není výjimkou, že často opouští svůj brloh a vydává se za potravou.

Ošetřovatelé medvědy kontrolují každý den a mění jim vodu. Tomáš Košatka si myslí, že kdyby se k medvědům chodilo jednou za pár dnů, zvířatům by to nevadilo, dokonce by to pro ně bylo nejpřirozenější. Medvědí spánek je označován jako nepravý zimní. Medvěd je spíš v jakési letargii a častokrát na příchod ošetřovatelů rozespale reaguje. Jeho tělesná teplota se v průběhu spánku snižuje jen o několik stupňů. Tep ale může klesnout až o 75 procent a spotřeba kyslíku je asi poloviční.

Medvědi šli spát, ale v plzeňská zoo rozhodně ne

Zoologická zahrada má pro všechny návštěvníky až do konce roku připravený bohatý program. Například adventní sobota 11. prosince přinese jednu novinku. V minulosti se v tomto čase obvykle peklo na statku Lüftnerka vánoční cukroví, tentokrát čeká na zájemce podvečerní komentovaná prohlídka. Další sobotu 17. prosince je připravený tradiční živý betlém. Tentokrát se o něj postarají žáci ze základní umělecké školy Terezie Brzkové.

O Štědrém dnu mohou lidé tradičně nosit zvířátkům nějaké pamlsky a připravena bude také vánočně laděná naučná stezka. Na závěr roku, na Silvestra, by měl do zoo dorazit plzeňský primátor a zároveň zoo přivítá symbolicky posledního návštěvníka. K tomu navíc opět naučná stezka, tentokrát prý silvestrovská, takže zábavná.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio