V Plzeňském kraji funguje síť ekocenter

V Plzeňském kraji začal oficiálně projekt, který sdružuje informační centra zaměřená na problematiku životního prostředí. Do projektu patří osm informačních center, která provozují ekologicky zaměřené organizace. Centra mají často vlastní specializaci, společně jsou schopna poskytovat informace o 12 hlavních problémech životního prostředí. Projekt představuje výstava Hlavní problémy životního prostředí, která je otevřena do 22. prosince v plzeňské Měšťanské besedě.

Mluvčí projektu Tomáš Popp z organizace Envic, která ho řídí, uvedl, že hlavním úkolem sítě center je informační a poradenská činnost a vzdělávání. Jednotlivá centra jsou propojena a vyměňují si mezi sebou informace. Kromě poradenství budou pořádat přednášky a vzdělávací akce.

ekologie

Podle vedoucího projektu Václava Švába, je problematika životního prostředí neobyčejně široká a zahrnuje mnoho oblastí lidské činnosti i vědních oborů. Proto bylo vybráno několik důležitých témat, která se životního prostředí přímo dotýkají a kterým je věnována soustavná pozornost. Mezi hlavní témata patří například doprava, odpady, kvalita ovzduší a vody, energie, ekosystémy, krajinotvorba, ochrana přírody, ekologické zemědělství nebo stavby ekologických domů.

Kromě organizací, které se zabývající ochranou životního prostředí, jsou partnery projektu Plzeňský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Ústav pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK v Praze a podobně. Projekt podpořil Evropský sociální fond. Centra provozují například místní organizace Českého svazu ochránců přírody.

Větrná elektrárna

Plzeňské centrum se specializuje zejména na ochranu zvířat, energetiku a tepelně-technické vlastnosti budov, centrum v Domažlicích je zaměřeno na ekologické zemědělství, biopotraviny, ochranu přírody, primitivní plemena domácích zvířat a management biologicky cenných území. Infocentrum ve Spáleném Poříčí se věnuje hlavně ochraně zvířat a provozu záchranné stanice žijících živočichů, programům biodiverzity, ekologická výchově ve školách a čištění odpadních vod. Další infocentra jsou v Plasích na severním Plzeňsku, v Radnicích na Rokycansku, v Sušici a Klatovech na Klatovsku a v Kladrubech na Tachovsku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio