V plzeňském kraji se dotace na výměnu starých kotlů vyčerpala už za dvě hodiny

20. září 2016

V pondělí 19. září v 8 hodin ráno byla vyhlášena druhá vlna tzv. kotlíkových dotací. Částku 73 milionů korun vyčleněnou na výměnu starých kotlů na vytápění domácností vyčerpali včera obyvatelé Plzeňského kraje za dvě hodiny a 13 minut. V této výzvě bylo podáno 582 žádostí. Další dvě vlny budou následovat do roku 2020.

Dotace z EU na nový ekologický zdroj vytápění hradí až 85 procent nákladů, maximálně však 150.000 Kč. Žadatelé mohou dotaci použít na nákup kotlů na biomasu a uhlí s nízkou produkcí emisí, na tepelná čerpadla i na plynové kotle.

Podle vedoucího odboru životního prostředí Martina Plíhala, teď čeká žadatele další kolo papírování. Do deseti dnů musí poslat písemné přílohy, aby nebyli vyřazeni. Odbor musí všechny žádosti řádně překontrolovat, než je předloží radě kraje. Má na to 75 dní. Radní by je mohli schválit v lednu nebo v únoru. Po schválení se musí smlouvy zaslat žadatelům, ještě před ukončením topné sezony. Ti po jejím skončení, by měli začít kotle hned vyměňovat. Na zrekonstruování topení mají lidé půl roku od uzavření smlouvy.

Kromě úspěšných žadatelů má kraj v zásobě ještě 140 náhradníků za 16 milionů korun jako rezervu pro případ, že některé subjekty odstoupí nebo nesplní dotační podmínky, tedy například nezkolaudují nová topeniště v termínu.

Celkem by měl Plzeňský kraj dostat ve třech vlnách zhruba 760 milionů korun

Radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Štekl řekl, že kraje dostanou od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) peníze navíc jen na tepelná čerpadla a na kotle na biomasu.„Předpokládáme, že v lednu vyhlásíme speciální výzvu s alokací zhruba 23 milionů korun,“ doplnil.

Plzeňský kraj dostal v první vlně dotací 231 milionů Kč, které rozdělí ve dvou kolech. Další dvě vlny budou následovat do roku 2020. Celkem by měl Plzeňský kraj dostat ve třech vlnách zhruba 760 milionů korun. Počítá se tedy ještě se dvěma výzvami, tedy čtyřmi koly dotací. „Reálné je připravit další kolo na podzim nebo zimu 2017. Záleží ovšem, kdy SFŽP vyhlásí další výzvu pro kraje a kdy kraje požádají," dodal Plíhal.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio