V Plzni bude jezdit víc trolejbusů s bateriovým pohonem

14. září 2017

Vedení západočeské metropole si nový typ pohonu trolejbusů pochvaluje. V budoucnosti by ulicemi města měly jezdit už jen tyto modely.

Plzeňská radnice hodlá postupně nahradit všech 35 trolejbusů s pomocným dieselagregátem novými vozy, které jsou vybaveny právě trakční baterií jako nezávislým pohonem. Plzeňské městské dopravní podniky už od února testovaly sedm takových trolejbusů a s výsledky testů je vedení podniku spokojeno.

„V ostrém provozu a v zátěžových zkouškách prokázaly skvělé jízdní vlastnosti," uvedl mluvčí PMDP René Vávro.

Jde o jeden z projektů konceptu Smart City Plzeň. Cílem konceptu je pomocí chytrých a inovativních řešení zjednodušovat život občanům. Zavádění nových bateriových trolejbusů má vést ke snížení emisí CO2, snížení hlučnosti a také k většímu komfortu cestujících i řidičů. Právě řidiči považují za velké plus jednoduchost obsluhy. Zatímco přepnutí z napájení trolejemi na baterie je otázka vteřiny, diesel se musí startovat déle a v zimě je navíc třeba ho předem nahřívat.

„Tyto trolejbusy navíc nemají, oproti těm s dieselagregáty, problém s přehříváním v letních měsících," vysvětlil dopravně provozní ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Do konce září bude mít Plzeň už šestnáct bateriových trolejbusů

Plzeňské městské dopravní podniky chystají obměnu trolejbusů s dieselagregáty v investicích do obnovy vozového parku na příští léta. Podle vedení podniku je elektrický pohon ekologičtější než dieselové motory i pohon na plyn a měl tedy být hlavně ve veřejné dopravě podporován výrazněji.

V současnosti jezdí v ulicích Plzně 87 trolejbusů, všechny vyrobila plzeňská Škodovka. Vozy s pomocným bateriovým pohonem jezdí především na linkách vyjíždějících do okrajových částí města nebo při výlukách. Do konce září jich bude západočeskou metropolí projíždět šestnáct. Cenově jsou vozy s pomocným bateriovým pohonem zhruba srovnatelné s vozy s dieselagregátem. Na příští rok zvažuje městský dopravní podnik prodloužení trolejbusové linky k fakultní nemocnici na Lochotíně.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio