V Plzni budou na vodní hladině tančit loutky. Z Hanoje je přivezlo vietnamské divadlo

Mimořádný 31. ročník mezinárodního loutkového festivalu Skupova Plzeň letos divákům zprostředkuje unikátní zážitek. Postará se o něj tradiční vodní loutkové divadlo, které Česko navštívilo naposledy v roce 1989. Po mnoha letech tak budou mít místní diváci opět možnost sledovat hru loutek na vodní hladině za doprovodu ohnivých a kouřových efektů i tradiční vietnamské hudby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří loutky v Plzni

Obří loutky v Plzni | Foto: Filip Jandourek

Hudebníci budou představení Národního loutkového divadla Hanoj doprovázet zpěvem i hrou na bambusovou píšťalu nebo na bicí nástroje, například na dřevěné zvonky nebo činely.

Voda hraje v historii Vietnamu důležitou roli. Je doslova posvátným živlem, který místní uctívali a vznikla díky němu i řada legend a pověstí. Dala impuls i tradičnímu vodnímu loutkářství. Jeho dnešní forma je povětšinou variace na tradiční podobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vietnamské Národní loutkové divadlo z Hanoje přiváží do Plzně unikátní podívanou. S jeho ředitelkou mluvila Veronika Štefanová

„Loutkoherec vede loutku pod vodou na dlouhé bambusové tyči. Diváci ho neuvidí, protože se schovává v zadním plánu jeviště, tedy za scénografií, která připomíná tradiční vietnamský dům na venkově. Scénu tvoří bazén, který má na délku i na šířku osm metrů, hloubka bazénu je asi jeden metr,“ popsala ředitelka divadla Ngo Thanh Thuy.

„Herci stojí po pás ve vodě, proto musí být do pasu oblečení do voděvzdorného oblečení, podobně jako rybáři. Horní část těla ale zdobí tradiční vietnamský kostým, protože někteří z nich se během představení objeví i před zraky diváků.“

Loutky nové i staré

Důležitou funkci mají také výtvarníci, kteří loutky vyrábí a zdobí barvami. Soubor Národního loutkového divadla Hanoj disponuje novými i velmi starými a tudíž vzácnými.

„Loutky jsou vyřezány ze dřeva vietnamských stromů. Musí být lehké, aby se nepotopily. Postavička zároveň stojí navíc na dřevěném podstavci, který ji nad vodou nadnáší. Ten je připevněný k bambusové tyči, podél které jsou tažená lanka, pomocí nichž herec s loutkou manipuluje,“ vysvětlila Ngo Thanh Thuy.

„Povrch loutky chrání nejen barva, ale taky speciální lak, kterým figurku napouštíme, aby ji voda nepoškodila.“

Vietnamské Národní loutkové divadlo z Hanoje patří k nejlepším svého druhu. O národní kulturní dědictví v podobě vodních loutek z 11. století pečuje téměř 60 let. V souboru působí asi 100 umělců - herců i hudebníků.

Do Plzně jich přijelo 12, mezi nimi osm loutkoherců a čtyři hudebníci. Během představení na sebe herci a hudebníci reagují a zpěvák v textu písně obsáhne i příběh hrané scénky.

Vystudovaní umělci

„Herci našeho divadla jsou profesionálové, kteří studovali loutkové divadlo na umělecké akademii v Hanoji. Studium trvá čtyři roky a další rok trvá praxe přímo v divadle, než vás pustí na scénu. Herec nebo herečka se musí naučit manipulovat se všemi typy loutek, musí pochopit jejich mechaniku a zároveň se naučit choreografie,“ popsala Ngo Thanh Thuy.

„Loutky vodí muži i ženy. Muži povětšinou manipulují s těmi, které jsou těžké. Taková je například 17kilová loutka draka.“

Národní loutkové divadlo Hanoj během jednoho večera zahraje několik příběhů inspirovaných vietnamskými hrdinskými legendami. Po představení se diváci budou moci seznámit s loutkami i samotnými herci. Vystupovat budou v plzeňském DEPU 2015 od dnešního dne do 5. září.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme