V Plzni pokračuje zkoumání odpadních vod na přítomnost drog. Vede stále pervitin, jako v celé republice

21. listopad 2014

Plzeň není městem heroinu. Zpráva o tom, že je ve městě největší spotřeba heroinu v České republice, se regionem šířila loni a způsobila doslova poprask. Jenže šlo o dezinformaci. Podle Věry Očenáškové z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka byla na vině špatná interpretace výsledků.

"Nebylo to z naší strany, ale z jedné jiné organizace, která naše výsledky, které jsme jí dali jako podklady, aby něco porovnali, interpretovali bez našeho vědomí a nesprávným způsobem. Takže došlo právě k tomu, že se vyskytly palcové titulky "Plzeň město heroinu", což se takhle nedá rozhodně zveřejnit a nedá takhle říct," vysvětluje celou situaci Věra Očenášková.

U heroinu je problém v tom, že jeho hlavním metabolitem, tedy tím, co z něj zůstane po látkové přeměně v organismu, je morfin. A ten je součástí léků, hlavně těch, které užívají lidé s bolestmi.

"Velmi těžko můžeme odlišit to, co bylo zneužito a to, co bylo předepsáno. Takže speciálně tam, kde jsou - a Plzeň má myslím léčbu bolesti - tam se jistě tyto látky předepisují ve velkém množství. Takže došlo k takovéto dezinformaci, která nás opravdu nepotěšila. A je to trošku jinak v tomto směru," pokračuje Věra Očenášková.

Plzeň v oblasti drog zapadá do celorepublikového průměru

Plzeň se tím pádem nijak nevymyká. Drogová scéna v podstatě zapadá do celorepublikového průměru - situace není ani nejlepší, ale ani nejhorší.

„Třeba ve spotřebě kokainu vede jednoznačně Praha. To souvisí i s cenou drogy. Kokain je poměrně drahá droga. Plzeň není asi tak bohatá jako je Praha. Plzeň je na nějakém třetím, čtvrtém místě," popisuje Věra Očenášková, jak se česká města ve spotřebě liší

Nejužívanější drogou v Plzni je stejně jako v celé České republice jednoznačně pervitin. "Ten vede takovým způsobem, že kdybychom dělali graf, na kterém by byly všechny námi sledované látky, tak by ten pervitin byl vidět a ty ostatní drogy jsou na dně, těsně nad nulou, Protože to je o řády někde jinde.", říká Očenášková.

Pokud jde o počet narkomanů, poslední čísla jsou z roku 2010. Podle Petra Hrouzka, ředitele plzeňského Centra protidrogové prevence a terapie, bylo tehdy v celém Plzeňském kraji 650 problémových uživatelů drog. Tento počet se podle něj příliš nemění. Roste ale zřejmě počet uživatelů a spotřeba drog, zvláště pervitinu. Zda bude i více problémových uživatelů, to se v současné chvíli ještě nedá odhadnout.

Projekt sledování drog v odpadních drogách začal v roce 2012 a skončí vyhodnocením výsledků příští rok.

autor: kos
Spustit audio