V Plzni roste Zlatá Belánka

17. říjen 2017

Prázdný roh Klatovské a Borské ulice v Plzni zaplní dům se zlatou fasádou. Takzvaná Zlatá Belánka bude mít po dokončení šest podlaží.

„Bude to polyfunkční dům, který je koncipovaný jako doplnění stávajícího bloku. Má dvě nároží. Jedno je dominantní a od začátku bylo projektováno jako výtvarný prvek,“ řekla architektka Eva Špelinová, která dům navrhla. Původně mělo být toto nároží pokryté zlatou sítí, nový návrh počítá se zlatou omítkou.

„Chtěli bychom použít probarvenou metalickou omítku ve zlaté barvě, která má i jakousi strukturu. Během denní doby, ročních období na to působí slunce, a fasáda je taková živější, než kdyby to bylo jen žluté. Bude to něco výjimečného a zajímavého,“ doplnila Eva Špelinová.

Zlatá Belánka bude reprezentativním domem

Podmínky, co může na Belánce vyrůst, stanovil Útvar koncepce a rozvoje města Plzně. Uvedla jeho ředitelka Irena Vostracká: „Ten pozemek se nachází na poměrně exkluzivním místě ve městě. Z toho důvodu tam byly podmínky na dům městského charakteru s minimálně pěti patry. Výška domu se odvíjela zejména z protější strany. To znamená tam kde je dneska nárožní objekt směrem do ulice U trati, tak aby to byl obdobný objekt. Měl by to být reprezentativní dům, který může mít bytovou nebo administrativní funkci anebo městskou, která se v takovém prostoru předpokládá.“

Součástí domu bude podzemní parkoviště. V přízemí domu vzniknout obchody či jiné prostory se službami pro veřejnost. Nároží bude sloužit administrativním účelům. Ostatní prostory v patrech jsou navržené jako byty.

Investor chce Zlatou Belánku dokončit a zkolaudovat do konce příštího roku, nejpozději do března 2019.

autoři: lum , jik
Spustit audio