V Plzni se koná 28. ročník Mezinárodní letní jazykové školy

25. červenec 2017

Přestože jsou prázdniny, na Západočeské univerzitě v Plzni to žije. Už po 28. totiž pořádá Mezinárodní letní jazykovou školu. V jedné lavici se tak potkávají studenti nejen z Česka, ale také z jiných evropských zemí, Jižní Korey, Japonska nebo Jižní Ameriky.

Přihlásilo se přes 400 účastníků. Skoro 350 českých studentů se učí anglicky nebo německy a zhruba padesátka zahraničních účastníků pak, až na výjimky, česky.

Jednou ze studentek, které se na jazykové škole učí češtinu je Melissa Lewis ze Spojených států Amerických. V Česku žije už skoro deset let. „Čeština je náročný jazyk. Můžu sice mluvit, ale potřebuju se pořád učit. Největším problémem v češtině je pro mě skloňování,“ řekla Melissa Lewis.

Dalším studentem je Marijan Šabič, který pochází z Chorvatska. Češtinu potřebuje především ke své práci, neboť je zaměstnaný v chorvatském historickém ústavu a zabývá se vztahy s Českou republikou v 19. století. Také on přiznává, že čeština je těžký jazyk.

Čeština patří ke složitějším jazykům

„Nemyslím si, že učit češtinu je těžké, je to spíš jiné než ji učit Čechy. Především proto, že Češi mají jazykové povědomí a intuitivně vědí, jak češtinu používat. Cizinec tohle nemá a tím pádem je pro něj všechno nové. Musíme tedy vysvětlovat nejen jak tvořit tvary v češtině, ale i proč a kdy je tvořit. Z mého pohledu ve srovnání třeba s čínštinou si nemyslím, že by čeština byla jedním s nejsložitějších jazyků, jak se občas říká. Z pohledu studentů, jak sami přiznávají, patří čeština k těm složitějším, stejně jako ostatní slovanské jazyky,“ uzavřela lektorka češtiny Dita Macháčková.

Mezinárodní letní jazyková škola potrvá do 28. července.

autoři: kos , jik
Spustit audio