V Plzni se koná festival o životě s odlišností a dotkne se tématu rodiny

16. říjen 2016

Již šestý ročník festivalu Můj život s…se bude věnovat rodině, její funkci, problémům, problematice adopcí, pěstounství či rodinám s partnery stejného pohlaví. Festival o životě s odlišností se každý rok zaměřuje na některé ze sociálních témat, kterému se věnuje prostřednictvím kultury.

„Snažíme se každoročně zvolit nějaké sociální téma a přiblížit ho majoritní společnosti prostřednictvím kultury. Zároveň se snažíme pomoci dané minoritě a zprostředkovat bezpečné prostředí, kde by se jí dostalo odborných informací či kontaktů,“ vysvětluje záměr ředitelka Marcela Mašínová ze spolku PaNaMo.

Organizátoři si jako letošní téma vzali téma rodiny, protože se během posledních desetiletí obrázek rodiny obrovsky proměnil. Rozdílný je nejen zvyšující se věk rodičů, ale i úhel pohledu široké veřejnosti na odlišnost rodičů od většinové společnosti. Proto se festival zabývá například rodinou u párů gayů či lesbiček nebo otázkou pěstounství a adopce.

V předchozích letech se festival zaměřil na HIV, stáří, paměť a závislost

Festival dnes zahájí výstava s názvem Různé rodiny, stejná práva. Ta ukáže život takzvaných duhových rodin, což jsou rodiny, kde jsou rodiče stejného pohlaví. Vernisáž doplní beseda s odborníky a australský film Gayby Baby

V dalších dnech se na festivalu představí například dokument s názvem Konkurz na rodiče od režisérky Alice Nellis nebo filmy Tohle je náš svět a Rodinka Bèllierových.

Další zajímavostí v programu je akce Čítání lidu, což je předčítání lidí z vybraných knih s tématem rodina. Festival uzavře vynikající představení herečky Diany Tonikové - Vanilková džungle, které vypráví příběh jedné dívky a jejího dospívání i záludných cest při hledání lásky.

Téma rodiny se tak letos od 16. října do 10. listopadu objeví ve fotografiích, divadle, filmu i v besedách s odborníky.

Podrobnosti o tomto festivalu najdete na adrese mujzivots.cz

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio