V Plzni se koná netradičně pojatá výstava žen se stříbrnými vlasy

29. září 2016

Dvanáct významných českých žen, jejichž životy jsou spojené s celoživotní osobní statečností, prosazováním morálních hodnot a občanské odpovědnosti, představuje putovní výstava České stříbro 2016. Zájemci si ji mohou prohlédnout v Plzni v prostoru U Zvonu pod náměstím Republiky. Výstavu tvoří velkoformátové černobílé portréty, které rotují na obřím kole. Jak tvrdí autoři expozice, jedná se o fotografie žen ve věku stříbrných vlasů s vlastnostmi rodinného stříbra, které jdou životem s rovnými zády.

„Měla jsem potřebu vyjádřit jisté hodnoty a principy, které je potřeba jako platné prosazovat i v náročné době, ve které žijeme. A že těmi principy se může řídit každý jednotlivý člověk sám za sebe," řeka Eva Hrabětová, autorka výstavy.

„Zaměřila jsem se na ženy, které jsou statečné, silné, dokáží si říct svůj názor a stát si za ním i v momentech, kdy je to pro ně nevýhodné. Prosazují, co je podle jejich svědomí správné,“ dodala Hrabětová.

Velké rotující kolo poháněné motorem, na kterém jsou umístěné fotografie, zkonstruovali architekti Martin Rajniš a Oldřich Sládek. Portréty o velikosti zhruba jeden krát jeden a půl metru jsou zavěšeny tak, že po celou dráhu jízdy jsou ve svislé poloze. V nejnižší části se nakloní vodorovně tak, aby se odrážely ve velkém zrcadle.

Výsledný efekt je neotřelý a originální

„Pokud jsme chtěli, aby vystavování portrétních fotografií bylo zajímavé a neotřelé, museli jsme vymyslet něco nového. Byl to risk a tak jsme rádi, že se vše podařilo,“ doplňuje Rajniš.

Na snímcích fotografa Karla Cudlína jsou například politické vězeňkyně, signatářky Charty 77 Jiřina Šiklová a Dana Němcová, architektka Eva Jiřičná, historička Milena Šimsová, biochemička Helena Illnerová, výtvarnice Věra Nováková či regionální osobnosti - zakladatelka plzeňské městské charity a varhanice Anna Srbová, někdejší starostka Rudné u Prahy Miluška Havlůjová nebo Helena Fáberová, která stála u zrodu charity v Českých Budějovicích.

Velkoformátové portréty Karla Cudlína jsou umístěny na dvanáct metrů vysokém kovovém otáčivém kole

Putovní výstava s fotografiemi bude v Plzni do 20. října.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio