V Plzni se koná řemeslný kemp pro nadané studenty elektrotechniky

21. červen 2017

Nadaní elektrikáři z Plzeňského kraje rozvíjejí tento týden své schopnosti a dovednosti na řemeslném kempu v Plzni. Už podruhé ho pořádá Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni.

Akce se účastní 16 žáků z prvních a druhých ročníků odborných učilišť z celého regionu. Kromě bohatého kulturního a sportovního programu vyrábějí studenti především zajímavé výrobky.

„Sestrojil jsem robota, který má dva motory. Je na kolečkách, funguje na bázi segwaye, který dokáže udržet rovnováhu. Je vybavený jednou rukou pohybující se dopředu a dozadu. Robot je ovládaný přes wi-fi síť a propojený s telefonem. Dokáže jezdit dopředu, dozadu, otáčí se, a když spadne, dokáže se i sám zvednout, “ řekl Matěj Šešulka ze Stavebního učiliště v Horní Bříze, který se kempu účastní.

Další skupina pracuje pod vedením Drahoslava Hladíka, který je mistrem odborného výcviku na Středním odborném učilišti elektrotechnickém v Plzni. „Chlapcům jde práce velice dobře. Už jsme začali mechanické práce, vrtání, broušení, elektrické části byly dokončené a dá se říct, že 99 procent splnilo úkoly bez problémů. Ostatní nedostatky vznikají z drobných neznalostí, které jsme je společně s kolegou doučili,“ dodal Hladík.

Vrcholem budou robotí závody

„V odborné části si žáci staví výrobky, které si běžně nekoupí a ve školách k nim nemají přístup, protože to jsou poměrně drahé záležitosti. Výrobek si zadarmo odnesou domů. Dnes je čeká vyvrcholení, kterým je klání robotů. To bude spočívat v tom, že v první části budou roboti závodit po dráze mezi kuželi a potom nastane robotí bitka,“ vysvětlil Bohumír Sobotka, organizátor řemeslného kempu na Středním odborném učilišti elektrotechnickém v Plzni.

Řemeslný kemp pro elektrotechniky vyvrcholí ve čtvrtek slavnostním vyhodnocením v historické tramvaji U Zvonu.

autoři: mkl , jik
Spustit audio