V Plzni se představí němečtí umělci i obří drak, začínají Bavorské dny

Z Plzně se na týden stává centrum bavorské kultury. Ve městě se představí nejen bavorští umělci, ale i obří kráčející drak. Ten kvůli festivalu Bavorské kulturní dny, který je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015, vůbec poprvé opustí Německo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň - náměstí Republiky - katedrální kostel sv. Bartoloměje

Plzeň - náměstí Republiky - katedrální kostel sv. Bartoloměje | Foto: Plzeň 2015

Od dračice Fanny, o jejímž pohlaví rozhodli furthští muži, se nedají čekat žádné něžnosti. Spíš vzbuzuje velký respekt, myslí si starosta Furth im Waldu Sandro Bauer:

„Náš drak je 16 metrů dlouhý a 4 metry široký. Když se opře o přední nohy, dosahuje výšky až 5,5 metru. Může chrlit oheň až do vzdálenosti 5 metrů a z nosu mu šlehají půlmetrové plameny. Také umí vypouštět dým a řvát. Jeho roztažená křídla mají rozpětí až 12 metrů. Samozřejmě umí chodit a celkově je svým vzezřením impozantní."

Přehrát

00:00 / 00:00

V Plzni začínají Bavorské dny. O programu natáčela redaktorka Jana Kosová

Drak má každý rok hlavní roli v nejstarší německé lidové hře Skolení draka. V Plzni se představení hrát nebude. Drak ale předvede, co všechno umí.

O jeho výjimečnosti svědčí i to, že je zapsaný v Guinnessově knize rekordů - jako největší kráčející robot na světě.

Má také zásobník na 80 litrů umělé krve. Tu ale Plzeňané neuvidí. Přijede prý s mírovými úmysly.

Bavorské dny nabídnou kromě draka celou řadu akcí - literárních, hudebních, tanečních i divadelních.

„Kdo má rád literaturu, toho bych pozvala na autorské čtení Jaroslava Rudiše nebo česko-německé čtení z dvojjazyčné antologie Unterwegs. Kdo má rád současný tanec a site specific představení, toho bych pozvala do kavárny Nebe, kde se koná taneční představení Zoes Bio Box řezenské choreografky Alexandry Karabelasové,“ nabízí z programu Šárka Krtková ze společnosti Plzeň 2015.

„Z Řezna přijede světoznámý chlapecký sbor Regensburger Domspatzen. Je to jeden z největších pokladů města Řezna, který se do Plzně přijede představit,“ přidává další.

Nakonec květinový den

Bavorské dny vyvrcholí květinovým dnem. Bude to festival bavorského umění a gastronomie na náměstí Republiky. Nabídne řadu hudebních nebo divadelních vystoupení.

„Přivezeme do Plzně asi 15 tisíc květin, šest tisíc jich hodláme rozdat obyvatelům Plzně a ze zbytku vytvoříme na ploše 100 metrů čtverečných logo Evropského hlavního města kultury 2015,“ popisuje ředitel Centra Bavaria Bohemia v Schönsee Hans Eibauer.

Bavorské dny začnou 20. a skončí 26. dubna.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme