V Plzni se zvyšuje zájem o konzultace v poradně pro odvykání kouření

24. říjen 2016

Žluté zuby, zapáchající dech, kašel, dušnost, riziko rakoviny plic a ještě k tomu průvan v peněžence. To všechno jde ruku v ruce s kouřením. A přestože to každý kuřák ví, k odložení cigarety se odhodlává jen velmi těžko. Je to totiž droga. A to silně návyková. Ovšem spolu se zdražováním cigaret se začínají plnit poradny pro odvykání kouření. Nárůst pacientů zaznamenalo například Centrum pro závislé na tabáku v plzeňské Fakultní nemocnici.

„Zájemců je hodně. Nejbližší volný termín k objednání máme až v prosinci. Museli jsme v týdnu přidat k ordinačním dnům jeden den navíc. Ročně nám přibylo zhruba 30 nových pacientů, uvedla Štěpánka Břízová, doktorka v Centru pro závislé na tabáku ve Fakultní nemocnici v Plzni.

Podle MUDr. Břízové je zájem o odvykání kouření sice kolísavý, celkově ale stoupá. Důvodem není jen stále se zvyšující cena cigaret, ale i obavy lidí o své zdraví a celková změna postoje ve společnosti. Novým trendem je totiž nekouřit.

Celková úspěšnost odvykání není moc vysoká, obzvláště když se pacient léčí sám

Úspěšnost se hodnotí po roce, kdy pacienti zanechali kouření. Podle údajů, které má poradna k dispozici je to kolem osmi procent léčených.

První návštěva v poradně trvá přibližně hodinu. Během ní lékař zjišťuje potřebné informace o pacientovi. Jaké jsou jeho kuřácké návyky, míra závislosti, zdravotní stav nebo zda už zkoušel v minulosti kouření zanechat. Následuje samotná léčba, která je většinou kombinací psychoterapie a farmakologie.

Centrum pro závislé na tabáku je v plzeňské Fakultní nemocnici otevřené vždy v úterý a ve čtvrtek odpoledne.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio