V Plzni začala fungovat první mateřská škola pro děti s autismem

6. září 2012

V Plzeňském kraji je evidováno 262 dětí s autismem. Pro ty nejmenší teď vznikla v Macháčkově ulici v Plzni - Skvrňanech vůbec první mateřská škola v kraji, která se dětem s touto vrozenou vývojovou poruchou věnuje. Do stavebních úprav budovy daly Plzeňský kraj a město dohromady více než 700 tisíc korun.

Díky rekonstrukci jídelny a sociálního zařízení v městském objektu školy v Macháčkově ulici vznikly dvě třídy mateřské školy pro zhruba dvacet dětí s diagnostikovanou poruchou autistického spektra, které mají navíc i mentální postižení. V současné době navštěvuje zdejší mateřinku 15 dětí, převážně z Plzně a okolí. Vyučování tu zajišťují zkušené speciální pedagogové s pedagogickou asistencí.

Děti ve věku od tří do šesti let jsou do školky přijímány na základě doporučení poradenského zařízení. Velkou výhodou také je, že po mateřince mohou ve stejné budově pokračovat v dalším speciálním vzdělávání, například v jedné ze čtyř tříd základní školy. Školku pro děti s autismem provozuje Odborná škola, základní a mateřské školy Zbůch a zřizovatelem je Plzeňský kraj.

Děti v jedné ze tříd základní školy speciální v Macháčkově ulici v Plzni

Každé dítě s autismem je jedinečné a má individuální potřeby a požadavky, všichni ale vyžadují intenzivní péči. Mohou mít postižení od lehčích forem po zásadní omezení ve všech činnostech. Podle ředitelky zařízení Milena Peteříková, děti často nemluví, hrají si sami, mají své stereotypy, kdy se musí například oblékat v určitém pořadí a podobně.

Autistické děti dříve končily v ústavech nebo zůstávaly doma. Za posledních několik let se ale výrazně zlepšily možnosti diagnostikování autismu. Dnes je možné díky lékařským odborníkům i postupům potvrdit autismus už u malých dětí.


Zvětšit mapu
autor: čer
Spustit audio