V Plzni začne rozsáhlá dopravní uzavírka

27. červenec 2016

Oprava tramvajové trati na Mikulášském náměstí a Slovanské ulici a oprava vodohospodářské infrastruktury (vodovodů a kanalizace), to budou důvody úplné uzavírky Slovanské a Mikulášského náměstí pro veškerou automobilovou dopravu v termínu od 1. do 31. srpna. Ve dnech od 13. do 22. srpna zde dojde i k výluce tramvajového provozu.

„Každá i sebekratší oprava tramvajové tratě má velký vliv na celou MHD v Plzni. Z toho důvodu bylo pro rekonstrukci tramvajového kolejiště v Mikulášské ulici zvoleno období prázdnin, kdy není MHD využívána pro cesty do škol. Kromě toho v období prázdnin nejezdí po Mikulášské ulici ani školní autobusy příměstské linkové dopravy z jižního Plzeňska, které mají zastávku na Mikulášském náměstí,“ vysvětluje Petr Náhlík, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.


Oprava tramvajová trati Mikulášské náměstí a Slovanská ulice
Investor stavby: Město Plzeň zastoupené Správou veřejného statku a Vodárna Plzeň, a.s.
Zhotovitel stavby: EUROVIA CS, a.s.
Cena stavby: 21,4 mil. Kč pro část města Plzně a 12,3 mil. Kč pro část Vodárny Plzeň, a.s.

Oficiální objízdná trasa pro individuální automobilovou dopravu bude Částkovou a Lobezskou ulicí na ulici U Prazdroje. Místní obsluha okolí stavby bude řešena dle jednotlivých etap stavby, v Plzenecké ulici bude pro zajištění průjezdu vyblokováno parkování.

Velká zkouška čeká i dopravní podnik. „Výluka odřízne tramvajovou vozovnu od zbytku Plzně, vozy tak budeme muset odstavovat na konečných, kde bude prováděna i základní údržba, jako je například úklid,“ popisuje dopady uzavírky Michal Kraus, předseda představenstva PMDP, a.s.

Výluka zasáhne především tramvajový provoz na linkách číslo 1 a 2, ale dotkne se také trolejbusové linky číslo 12. Noční autobusová doprava bude operativně odkláněna v závislosti na jednotlivých etapách výstavby.

Jiří Ptáček, dopravně provozní ředitel PMDP, a.s., doplňuje: „Po dobu výluky provozu tramvají, tedy od 13. do 22. srpna, bude jezdit linka náhradní autobusové dopravy, která obslouží obě tratě na Slovany a Světovar jednosměrným objezdem. Výluka bude náročná nejen pro nás, ale především pro naše cestující.“

V závěru srpna, kdy budou ještě probíhat práce na tramvajové trati linky číslo 1 ve směru do centra, bude tato linka vedena na Slovany jednosměrným objezdem po trase Mikulášské náměstí - Slovanská – Slovanská alej – Koterovská – Sladkovského – Mikulášské náměstí.

Mapa dopravní uzavírky a objízdné trasy
autor: iko
Spustit audio