V Příchovicích na jižním Plzeňsku vystavují na sedmdesát různých betlémů

9. prosinec 2016

To, že u betlémů nerozhoduje velikost ani materiál dokazuje výstava v Příchovicích na jižním Plzeňsku. V obecním úřadě jsou tam právě k vidění desítky různých betlémů, které tam zapůjčili lidé z obce i okolí. Prohlédnout si tak můžeme například betlémy plstěné, miniaturní v lahvi, vyrobené ze zápalek nebo drhané.

Krásná adventní atmosféra na nás dýchne v zasedací místnosti obecního úřadu v Příchovicích. Koná se tu totiž výstava betlémů, kterých zde najdeme přibližně 74.

„Máme tady betlémy nejrůznějších kategorií, od keramických přes papírové až po ty ve vánočních ozdobách,“ řekl předseda kulturní komise Ludvík Pouza.

K vidění je tu také Chodský betlém, který pochází z Domažlic z počátku 20. století. Je namalovaný na dřevěné překližce a jsou na něm vyobrazeny nejen tradiční postavy svaté rodiny, ale i figury v chodských krojích.

„Vystavený je i unikátní betlém z chleba. Ten vyráběli horníci ve stříbrných dolech v okolí Příbrami na konci 19. a na počátku 20. století. Takový betlém se vyráběl ze žitného chlebového těsta a nepekl se. Těsto dali do dřevěných formiček, které si vydlabali, když potom chléb uschnul, vyndali postavičky z formiček a nabarvili,“ vysvětlil Ludvík Pouza.

Výstava betlémů potrvá do 6. ledna

„Instalace samotných betlémů nebyla vůbec jednoduchá. V každé krabici byla spousta postaviček, které bylo potřeba poskládat do jednoho celku. Některé betlémy jsme skládali i několikrát, než se nám výsledek skutečně líbil,“ popisuje starostka Příchovic- Pavlína Nohavová.

Výstava je přístupná každý den, včetně vánočních svátků až do 6. ledna. Podrobný rozpis najdete na internetových stránkách obce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio