V rámci slavností v Plzni si lidé mohli prohlédnout armádní pandury či vrtulníky

Armádní střelecký areál v Plzni Lobzích se na dva dny proměnil v jedno z nejvybavenějších stanovišť české armády v zemi. V rámci plzeňských oslav výročí konce druhé světové války se tam návštěvníkům představili ženisté, zástupci letectva, protivzdušná obrana, vojenští záchranáři a další útvary. Chyběly snad jen tanky a chemická jednotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vrtulník Mi 24 - Tygří letka

vrtulník Mi 24 - Tygří letka | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

S technikou návštěvníky seznamovali sami vojáci. „Jsou to určení vojáci, kteří prezentují své útvary. Myslím si, že je úplně jedno, který tady je nebo ne, protože dnešní vojáci skutečně jsou profesionálové a vědí o své technice maximum,“ uvedl podplukovník Slavomír Tomčák.

Lidí měli možnost se vojáků ptát a také si techniku důkladně prohlédnout, zvenku i zevnitř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Armádní prezentaci v Plzni navštívila i redaktorka ČRo Eliška Malínská

Pozornost přitahovaly třeba dva vrtulníky – dopravní Mi 171 a bitevní Mi 24. O tom dopravním se mohli lidé dozvědět třeba, že v něm může letět až čtyřiadvacet lidí, o bitevním pak například, že jich má česká armáda celkem deset.

Ten, který se představil v Plzni, měl poněkud netradiční, černomodré zbarvení. „Vrtulník byl kvůli prezentaci naší letky zbarvený právě do téhle kamufláže, plus má na dveřích vyobrazeného tygra,“ uvedl pilot stroje, major Vlastimil Vladík.

Zbarvení vrtulníku upozorňuje na příslušnost letky k NATO Tiger Association. Z České republiky patří mezi její členy třeba také letka gripenů z Čáslavi.

Armáda přivezla do Plzně také několik obrněných transportérů pandur různých druhů – velitelský, zdravotnický a bojový.

Zbraně i radar

Zbraně, včetně nových samopalů zase předvedla vojenská policie, pod přísným dohledem si je mohl kdokoliv vzít do ruky a třeba se s nimi vyfotit.

V areálu byla k vidění také ukázka české protivzdušné obrany, včetně raket země-vzduch. Stálo tam také z pohledu laika poměrně obyčejně vypadající větší vojenské auto, které však mělo na střeše otáčející se radar. Jak vysvětlil nadrotmistr Antonín Vidlička, jedná se o mobilní radiolokátor ST-68U.

„Je určený pro sledování nízkoletících cílů a střel s plochou dráhou letu. Vyhledáváme letadla a nízko letící cíle, která se třeba nehlásí letovému provozu,“ řekl.

Nízkoletící cíl se podle Vidličky pohybuje třeba tři sta metrů nad zemí, může tak jít například o nenahlášený horkovzdušný balon.

Podobně rozsáhlou prezentaci jako dnes v Plzni návštěvníci zřejmě nějaký čas neuvidí. Armáda ji bude připravovat nejspíš až za pět let k dalšímu jubileu konce druhé světové války.

Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme